V Irsku se množí města duchů

Dublin – Kolaps trhu realit udělal Irsku čáru přes rozpočet. Více než 300 tisíc rodinných domů totiž skončilo nedokončených nebo marně hledá svého majitele. Někdejší keltský ekonomický tygr se tak stává zemí opuštěných domů. V Irsku tak vznikají hotová města duchů. Kanalizace není dokončená, chybí pouliční osvětlení a na neudržovaných silnicích se objevují výmoly. Z míst, kde chtěly původně irské rodiny začít nový život, se teď Irové snaží utéci a irská vláda si marně láme hlavu, co s tím.

Irové nechtějí v městech duchů bydlet, prodat domy ale nemůžou

Obyvatel Silver barches John Killane:

„Tohle měl být něčí rodinný dům a místo toho se zatím pomalu, ale jistě mění v ruinu. Jak vidíte, chátrá celý pozemek. A podle toho vypadá i reputace okolí. Kdybych se teď rozhodl prodat svůj dům, který stojí vedle, tak se mi všichni akorát od srdce vysmějí.“

Evropské události (zdroj: ČT24)

Problémy ale nepociťují jen noví obyvatelé prázdných satelitních městeček. Například developer Johnny Owens prodal v roce 2007 z pětačtyřiceti popisných čísel takového satelitu jen tři domy. Nezbývá mu tak, než udržovat pozemky i budovy. Nevzdává se ale a za poslední měsíce prodal dalších 12 nemovitostí. „Lidé si tu koupili domy a složili za ně zálohy, ale nakonec je raději stáhli a odstěhovali se někam jinam, protože když sem přijeli, tak se tu prostě nic nedělo,“ říká. Nyní dluží bankám dvacet milionů eur. Naději mu však dodávají zájemci, kteří v situaci vidí možnost na nákup nemovitostí za mnohem nižší ceny.

Developeři nemají na splácení úvěrů

Owens však není v těžké situaci sám. Někteří developeři do krajiny sázely nadbytek domů ještě před krizí. Vláda teď musí řešit, co s prázdnými objekty, a taky co s úvěry, které developeři nejsou schopni splácet. Irové si myslí, že by se některé z opuštěných sídlišť mohly změnit na ubytovny pro sociálně slabé občany. Zatím ale chátrající domy a zarůstající pozemky začínají splývat s okolní krajinou.

Státní tajemník pro zahradnictví, udržitelnou dopravu a národní dědictví Ciaran Cuffe:

„Musíme v první řadě zohlednit zdravotní a bezpečnostní otázky, ale pak nás čeká plánování, co s městy duchů uděláme dál. Ty, které leží poblíž Dublinu, se pravděpodobně osídlí v příštích pár letech. Domy, které stojí dál od hlavního města, ale zůstanou poměrně dlouho opuštěné.“