Levnější elektřina ukousla téměř pětinu zisků ČEZu

Praha - Čistý zisk společnosti ČEZ klesl v prvním pololetí meziročně o 18,5 procenta na 28,7 miliardy korun. Zásadní vliv na to měl pokles cen elektřiny. Trh zhoršení hospodářských výsledků nezaskočilo, analytici většinou očekávali pokles zisku na hodnoty kolem 29 miliard. Překvapením nebyl ani růst tržeb, které se vyšplhaly na 98,7 miliardy korun.

„Velkoobchodní ceny sice prudce poklesly v důsledku ekonomické krize již v roce 2009, ale vzhledem k našemu úspěšnému zajištění prodeje elektřiny v ročním až tříletém předstihu se pokles v realizovaných cenách projevil v menší míře a se zpožděním,“ komentoval výsledky generální ředitel ČEZu Martin Roman.
 

Ve výsledcích je znát krize

„Hospodářská krize se na výsledcích ČEZu projevila se zpožděním, proto klesá zisk ČEZu až letos,“ míní makléř Komerční banky Josef Němý. Podle vedení energetického gigantu ale mohlo být ještě hůř. „Díky dopřednému prodeji elektřiny důsledky tlumíme a naše výsledky jsou spíše stabilní. Není tam růst, ale není tam ani ten výrazný propad,“ zdůraznil obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda.

Hospodaření energetického gigantu podle Romana naopak příznivě ovlivnilo rozšíření skupiny o albánskou distribuční společnost OSSh a také vyšší distribuční tarify. „Pozitivně se projevila i expanze Skupiny ČEZ v teplárenství,“ dodal. Pololetní výsledky ČEZu přinesly dobrou zprávu v tom ohledu, že se managementu firmy podařilo potvrdit celoroční výhled ziskovosti firmy. Počítá se s poklesem zisku o 2 procenta. Nenaplnily se tak černé scénáře, kterých se obávali někteří analytici.

Lepší se i odhady produkce do budoucna. Podle Němého jde však jen o optický klam, který se na výši zisků příliš neprojevý. „ČEZ zvýšil odhad produkce jen v uhelných elektrárnách, naopak v jaderných elektrárnách, které mají největší ziskovost, mírně snížil odhadovaný objem výroby. Tato změna bude mít pozitivní dopad na celkové tržby, ale na ziskovost za celý rok by měl být dopad takřka nulový,“ vysvětlil makléř. Na příští rok už má energetický gigant nasmlouvané kontrakty na 90 procent své produkce.

Pro letošek už ČEZ neplánuje žádnou velkou expanzi v zahraničí. Potvrdil, že nemá zájem o polskou společnost Energa ani o německou energetickou divizi Steag. Investovat hodlá především v Česku. Rekonstruovat chce elektrárny Tušimice a Prunéřov, počítá také s výstavbou paroplynové elektrárny v Počeradech.

Za loňský rok ČEZ vykázal rekordní čistý zisk téměř 52 miliard korun a akcionářům vyplatil dividendy ve výši 53 korun na akcii. V prvním čtvrtletí 2010 klesl zisk společnosti meziročně o 9,9 procenta na 17,46 miliardy korun. Tržby se snížily o 0,1 procenta na 53,88 miliardy korun.

  • Šéf společnosti ČEZ Martin Roman autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/583/58223.jpg
  • Výsledky ČEZu autor: ČT24, zdroj: Reuters http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1860/185933.jpg