Bárta mění řídící výbor ČD, do čela míří jeho náměstek Šmerda

Praha - K zásadní personální výměně se schyluje v sedmičlenném řídícím výboru Českých drah, který ve společnosti plní funkci valné hromady. Podle návrhu ministra dopravy Víta Bárty dojde k obměně pěti členů, novým předsedou místo Romana Bočka by měl být Bártův náměstek Radek Šmerda. K návrhu se ve středu vyjádří vláda.

Výbor opustí kromě Bočka, který vyměnil pozici náměstka v resortu dopravy za stejnou funkci na ministerstvu zemědělství, i další bývalí náměstci z dopravního resortu Pavel Škvára a Eduard Havel. Odejdou také zástupci ministerstev obrany a pro místní rozvoj Bohumil Haase a Miroslav Kalous.

Namísto Škváry usedne do křesla místopředsedy vrchní ředitel kabinetu ministra dopravy Jakub Hodinář, členem výboru za ministerstvo bude i Lukáš Hampl. Za ministerstvo obrany zasedne v nejvyšším orgánu drah náměstek Michael Hrbata, za MMR náměstek Michal Janeba. Miloslav Müller a Petr Polák za ministerstvo financí, respektive průmyslu a obchodu, zůstanou ve výboru i nadále.

„Důvodem obměny v řídícím výboru jsou personální změny ve státní správě,“ uvedl Jakub Ptačinský z tiskového oddělení ministerstva dopravy. Prostřednictvím řídícího výboru vykonává stát v Českých drahách svá stoprocentní akcionářská práva.