Dobudování čističek bude stát ještě 34 miliard

Praha - Na dobudování čistíren odpadních vod a kanalizace v Česku bude potřeba ještě 34,1 miliardy korun. Píše se to alespoň v materiálu, který dnes schválila vláda. Odhadovaná částka je o 7,3 miliardy nižší než před rokem. Povinnost mít do konce roku 2010 čističku odpadních vod ukládá obcím s více než dvěma tisíci evropská směrnice. V Česku se to týká 633 míst, ke konci letošního února přitom zbývalo dořešit ještě 253 z nich.

Ministerstvo zemědělství a životního prostředí považují za takzvaně vyřešené aglomerace s dostatečně kapacitní čistírnou a minimálně 85procentním napojením obyvatel na kanalizace. Systém čištění odpadních vod se za poslední rok podařilo dořešit na 73 místech. V 11 problematických místech je zřejmé, že dobudovat odpovídající čištění do konce roku nestihnou. Odhadované náklady v problematických aglomeracích dosahují jedné miliardy korun.

Většina peněz na dokončení čistíren by měla být pokryta z operačního programu Životní prostředí. Z celkových prostředků programu, který má přerozdělit pětinu peněz určených ze strukturálních fondů EU pro Českou republiku, jde na splnění evropských norem na čištění odpadních vod skoro třetina. Program celkem nabídne přes 5,3 miliardy eur.

Zájem o peníze z programu převyšuje o třetinu jeho zdroje a dosahuje kolem 50 miliard korun. Žadatelé však dosud skutečně čerpali jen dvě miliardy korun, což ministerstvo životního prostředí vysvětluje náročností projektové přípravy. „Ale obdobně tomu bylo i v minulém programovém období zaměřeném v oblasti životního prostředí na financování vodohospodářských staveb, kde se prostředky po pomalejším náběhu podařilo bezproblémově vyčerpat,“ dodala mluvčí ministerstva Jarmila Krebsová.

Vláda už dříve připustila, že stát požadavek Evropské komise v určeném termínu nesplní, podobným závěrem skončilo loni v červnu prezentované šetření Národního kontrolního úřadu. Ministerstvo životního prostředí už s komisí jedná, aby se stát vyhnul případným sankcím. Vládu v minulosti za nedostatečnou aktivitu při jednání s Bruselem kritizoval například Svaz měst a obcí, vodárenské společnosti zase pohrozily, že jejich nutné investice se promítnou do cen vody.

Dotace z EU
Zdroj: ČT24