Ministerstvo školství propouští úředníky, má jít až o 15 procent

Praha - Ministerstvo školství si škrty vzalo k srdci a začalo tento týden s propouštěním vlastních úředníků. Neoficiální údaje hovoří o tom, že odejde až 15 procent zaměstnanců. Ministerstvo chce tímto způsobem snižovat nadměrnou byrokracii a uspořit peníze pro učitele, uvedla mluvčí úřadu Kateřina Böhmová. Jedna z propuštěných úřednic však dnes prohlásila, že propouštěcí praktiky byly více než nestandardní a někteří zaměstnanci byli přinuceni podepsat dohodu o okamžitém rozvázání pracovního poměru.

Kateřina Böhmová, mluvčí ministerstva školství

„Už tento týden začalo propouštění některých pracovníků, u nichž se ukázalo, že jejich dosavadní pracovní náplň je efektivně slučitelná s agendou jejich kolegů. Nechceme a nebudeme naopak šetřit na učitelích, kteří jsou pro fungování školství nepostradatelní.“

Podle dnes propuštěné manažerky Silvie Kratochvílové, která měla na ministerstvu na starosti projekty EU, však došlo k propouštění jiným způsobem. Na některé její kolegy prý byl vyvíjen nátlak, aby podepsali smlouvu o okamžitém rozvázání pracovního poměru, čímž ztratili nárok na odstupné.

Podle již bývalé zaměstnankyně je propouštění nekoncepční

„Na kobereček“ si je prý totiž zvali lidé, které si na ministerstvo přivedl jeho nový šéf Josef Dobeš (VV) a kteří dříve pracovali v bezpečnostní agentuře. „Vyhazují tak, aby se vešli do těch čísel, ale není to vůbec koncepční,“ upozornila Kratochvílová. Zároveň se prý mají rušit, případně slučovat některé odbory.

„Postupujeme maximálně koncepčně a promyšleně. Chceme, aby ministerstvo školství a přímo řízené organizace přišly občany mnohem levněji a byly daleko efektivnější než dosud,“ reagovala na kritiku Böhmová.

Resort financí požadoval po ministerstvu školství zavázání letošních výdajů ve výši tří miliard korun. Dobeš však už avizoval, že je schopen ušetřit maximálně 1,5 miliardy, škrtne například 300 milionů pro vysoké školy nebo čtvrt miliardy na školní pomůcky. Kdyby prý měl ušetřit víc, musel by sáhnout na platy učitelů, což odmítá.