Americké ekonomické oživení se nekoná, spíše naopak

Washington - Zotavování ekonomiky USA se znovu komplikuje. Hospodářský růst se totiž zpomalil a nezaměstnanost se opět zvýšila, tentokrát na půlroční maximum 484 tisíc osob. Ministerstvo již minulý týden uvedlo, že míra nezaměstnanosti v USA v červenci zůstala na červnových 9,5 procenta. V americké ekonomice nicméně minulý měsíc zaniklo 131 tisíc pracovních míst. Po intervenci centrální banky klesaly i americké burzovní indexy.

Krize se dotýká zejména obyčejných Američanů. I když se zdálo, že už končí, poslední čísla jsou varovná. Nezaměstnanost opět roste, i když stále zůstává těsně pod dvouciferným údajem. Nelepší se ani situace s hypotékami, růst americké ekonomiky se zpomalil a burzy opět klesají.

Podle Američanů bude ještě hůř

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Ekonomika tak v současnosti pálí Američany ze všeho nejvíc a optimismus mezi nimi rozhodně nevládne. Skoro dvě třetiny obyvatel USA si myslí, že zdejší hospodářství má to nejhorší teprve před sebou, na začátku roku to přitom bylo jenom něco přes polovinu.

Nelehkou situaci přiznávají i úřady. Centrální banka podpořila růst nákupem vládních dluhopisů za dalších 18 miliard dolarů. Prezident Barack Obama podepsal 26 miliard, které mají zachránit 300 tisíc učitelů před propouštěním a další miliardy půjdou na podporu hypoték: „Od nástupu do úřadu je obnova ekonomiky hlavním cílem mé vlády. Věděli jsme, že cesta z této krize bude delší, než by si kdokoli přál.“

Stamiliardové injekce však slibovaný efekt nepřinášejí. Zato zadlužení Ameriky roste už 22 měsíců v řadě a letošní schodek opět zlomí rekord – zastavit se má těsně pod 1,5 bilionem.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24