Na mBank byla nařízena exekuce, kvůli dvoutisícovému dluhu

Praha - Finanční instituce mBank se podle serveru Aktuálně.cz potýká s nařízenou exekucí, a to kvůli nezaplacenému dluhu ve výši 2 000 korun. Internetová banka, respektive její vlastník - polská BRE Bank, nesmí dle usnesení soudu nakládat se svým majetkem kromě běžné obchodní a provozní činnosti. Mluvčí mBank Matej Kubinec ve čtvrtek večer zatím neměl k dispozici žádné podrobnosti. Banka se vyjádří zřejmě v pátek ráno.

Exekuce byla nařízena Obvodním soudem pro Prahu 2 v důsledku sporu ohledně blokování sporných plateb kartou, který banka letos na jaře prohrála s klientem. Banka tehdy na výzvy soudu k vyjádření žalobce vůbec nereagovala a spor prohrála prakticky jen tím, že se nebránila a neposkytla soudu žádné protiargumenty ke klientovu tvrzení. Soud už na jaře rozhodl, že banka musí klientovi zaplatit soudní náklady ve výši 2 000 korun plus úroky. Protože se mBank klientovi neozvala ani poté a peníze mu neposlala, podal návrh na exekuci.

mBank obdržela podle neoficiálních informací ze soudu rozhodnutí během středy nebo čtvrtka prostřednictvím datové schránky. Nyní běží patnáctidenní lhůta pro možné odvolání proti exekuci, které však nemá odkladný účinek.

Výkonem exekuce pověřil soud Janu Tvrdkovou, shodou okolností prezidentku Exekutorské komory: „Kvůli pouhým dvěma tisícům zatím rozhodně nebudeme blokovat nemovitosti banky.“ Exekutorka tak dosud zaslala mBank výzvu, aby do 15 dnů dluh klientovi zaplatila. Banka musí zaplatit také náklady exekuce včetně dalších klientových výdajů.

mBank podniká v Česku pouze jako organizační složka polské BRE Bank, formálně tedy nařízení exekuce a zákaz nakládání s majetkem směřuje proti této mateřské společnosti.