Česká ekonomika zdvojnásobila čtvrtletní růst

Praha – Česká ekonomika si ve druhém čtvrtletí polepšila. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku přidala o 2,2 procenta, oproti prvnímu kvartálu vzrostla o 0,8 procenta. Česká ekonomika roste už druhé čtvrtletí v řadě, před tím však strávila čtyři kvartály v červených číslech. Za celý rok 2009 propadla o 4,1 procenta. Ani přes slibný vývoj v letošním prvním pololetí se tak Česku zatím nepodařilo umazat ztráty z loňska. Navíc je oživení hospodářství stále velice křehké. Zvrátit ho může třeba eskalace dluhové krize v eurozóně.

Meziroční zvýšení HDP ovlivnil podle Českého statistického úřadu stejně jako v prvním čtvrtletí, kdy si ekonomika polepšila o 1,1 procenta, především pozitivní vývoj zpracovatelského průmyslu. Za jeho růstem však stála zčásti vysoká srovnávací základna z minulého roku. Výraznější meziroční přírůstky byly zaznamenány také v odvětvích dopravy a tržních služeb.

„Data nejsou žádným překvapením. Trh čekal meziroční růst o 2,2 procenta. O tom, že ekonomika zrychluje, nikdo nepochyboval,“ komentoval čísla Českého statistického úřadu hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Poměrně optimisticky vyhlížejí i odhady na příští rok. „Domníváme se, že česká ekonomika v příštím roce poroste o 2,2 procenta, tzn. o desetinu procenta méně, než čeká ministerstvo financí,“ uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Hořkosladké zprávy z Německa

Dobře se podle předběžných údajů daří i sousednímu Německu. Mezikvartálně si tamní ekonomika polepšila o 2,2 procenta, meziročně dokonce o 4,1 procenta, což představuje největší skok za posledních 23 let. Německo je největším exportním partnerem České republiky. Jeho slibný vývoj tak pozitivně ovlivňuje i hospodářství naší země.

Pokud by ovšem přetrval velký rozdíl mezi růstem německé a české ekonomiky, mohlo by to pro Českou republiku znamenat problém. „Německo nám zase začíná ujíždět. Pokud by tento trend pokračoval i v dalších kvartálech, znamenalo by to, že skončila konvergence a že Německo nikdy nedoženeme. Byli bychom ve stejné kategorii jako třeba Portugalsko. Stále bychom byli v EU velmi chudými příbuznými s nízkými platy,“ varoval Pikora.

Rychleji než Česko rostlo po celé první pololetí také Slovensko. Ve druhém čtrtletí si jeho ekonomika polepšila o 4,6 procenta po růstu 4,8 procenta v prvních třech měsících roku.