Vláda šetří i na Klausovi, chce mu sebrat 64 tisíc

Praha - Vláda chce příští rok snížit čistý příjem Václava Klause o více než 64 tisíc korun. Sníží a zdaní mu plat, ukousne i z jeho měsíčních náhrad. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Prezident se k návrhu odmítl vyjádřit. Kromě Klause bude brát od státu méně i bývalý prezident Václav Havel. Vláda mu zdaní jeho padesátitisícovou rentu i padesátitisícové náhrady, Havel tak přijde o 15 tisíc korun měsíčně.

Vláda chce Klausovi od začátku ledna o pět procent snížit jeho dosud nedaněný měsíční plat 196 600 korun a následně ho také zdanit patnáctiprocentní daní. Zároveň plánuje nově zdanit i jeho měsíční náhrady ve výši 190 500 korun. Prezident tak začne platit daně jako všichni ostatní a za rok přijde o tři čtvrtě milionu korun. Podle listu je to historicky největší škrt u jakéhokoli státem placeného politika od pádu komunismu.

Zatímco veřejným zaměstnancům vláda sníží platy o 10 procent, Klaus přijde o víc než 16,5 procenta svých čistých příjmů. Premiér Petr Nečas i jeho ministři přijdou o necelých sedm procent čistého příjmu a poslanci o devět až 10 procent příjmů.

„Nemohu si dovolit optiku, jestli je to hodně, nebo málo. Odstraňujeme pouze daňovou výjimku, kterou prezident republiky měl,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Jeho plán, aby prezident nově odváděl z platu i náhrad patnáctiprocentní daň, podporuje celá pravostředová koalice.

Celkem vláda příští rok díky snížení platů všech ústavních činitelů, včetně soudců, a díky zdanění všech jejich náhrad ušetří v rozpočtu oproti původnímu výhledu dvě miliardy korun.