Drahé obilí zvýší spíš ceny masa než pečiva

Praha - Růst cen obilí v důsledku horší sklizně patrně jen málo ovlivní cenu pečiva, více však mohou vzrůst ceny masa. Upozornil na to prezident Agrární komory Jan Veleba. Růst cen krmného obilí bude podle něj trvalejšího rázu než zvýšení cen potravinářského obilí. Veleba se proto obává dopadu zdražování na zemědělce. Ne celý růst cen krmného obilí totiž budou moci promítnout do cen prodávaných potravin. Jejich ceny budou tlačit dolů obchodníci i nižší kupní síla obyvatel.

Stavy hospodářských zvířat v Česku by mohly vlivem zdražování obilí dál klesat. Stále více masa se tak bude do Česka dovážet z ciziny, obává se Veleba. Jak je to možné? Podíl ceny krmných směsí na celkových nákladech chovatelů hospodářských zvířat je poměrně vysoký. Podle ředitele výrobce krmných směsí společnosti ZZN Pelhřimov Zdeňka Kubisky při loňských cenách krmného obilí podíl nákladů na krmiva na celkových nákladech dosahoval 59 procent u kuřat, ve výkrmu prasat 48 procent. Při současných cenách obilí rostou náklady u brojlerů o osm procent, u jatečných prasat téměř o 12 procent.

Otázkou je, jak se jednotlivé stupně potravinářského řetězce o růst nákladů podělí. Dá se očekávat, že řetězce se budou snažit růst cen výrazně brzdit, což sice ocení spotřebitel, neboť maso nepodraží tak výrazně, může to však nepříznivě dopadnout právě na masokombináty a chovatele.

Rozhovor s Jindřichem Šnejdrlou (zdroj: ČT24)

Pečivo čeká zdražení maximálně o desítky haléřů

Na rozdíl od masa by pečivo nemělo zdražovat nijak zásadně. Podle Agrární komory jeho ceny porostou maximálně o desítky haléřů. „Nebude to žádné dramatické zvýšení, protože cena vstupů, tedy potravinářské pšenice, hraje v celkové ceně roli zhruba 20 procent,“ vysvětlil v pořadu Před polednem viceprezident komory Jindřich Šnejdrla. Pečivo je navíc jednou z řetězci nejčastěji využívaných druhů zboží k nalákání zákazníků na slevové akce.

Ceny pšenice se už letos kvůli špatné sklizni nejen v Česku, ale třeba také v Rusku vyšplhaly na 23měsíční maximum. Červencový odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ) mluví o osmiprocentním meziročním poklesu sklizně, Agrární komora odhaduje deseti až patnáctiprocentní snížení produkce obilí. Celosvětově nižší úroda žene ceny nahoru. Zatímco před rokem stála v tuzemsku tuna potravinářské pšenice méně než 2 500 korun, letos již cena tuny přesahuje 4 000 korun. Nejdražší byla pšenice v roce 2008, kdy cena jedné tuny vystoupala nad 6 000 korun.

Jan Veleba
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK