Ministr Jankovský znovu jmenoval likvidátory, nelíbil se mu způsob jejich odvolání

Praha - Přestože ministerstva mají za úkol šetřit, nový šéf ministerstva pro místní rozvoj Kamil Jankovský vzal zpátky osm likvidátorů, u nichž květnový audit objevil umělé navyšování nákladů a neprůhledné hospodaření se státním majetkem státu. Ministr má k tomuto kroku důvod - nelíbil se mu způsob jejich dovolání. Ministr ale hodlá znovu jmenované likvidátory do dvou měsíců zkontrolovat, a pokud zjistí nějaké pochybení, tak likvidátory odvolá, „ale ne generálně - ne všechny.“

Problémy na ministerstvu se objevily před několika měsíci. Tehdejší ředitel odboru legislativně-právního na ministerstvu pro místní rozvoj Martin Dušička zjistil některé nesrovnalosti jako například: roční cesťák za jízdu osobním vozem za 459 tisíc korun, nepovolené převody majetku nebo umělé protahování likvidace státních podniků. „Jednalo se o zcela neprůhledné nakládání s majetkem státního podniku bez souhlasu zakladatele. To chování bylo podle mého mínění na samé hranici trestného činu,“ tvrdí Dušička.

Stanislav Beránek, Transparency International:

„Ta pochybení směřovala k tomu, že ti lidé nějakým způsobem nadužívali nebo zneužívali prostředky ministerstva. Ten trest by tam přijít měl.“

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Na základě auditu Dušička likvidátory odvolal, nicméně ti se pár dní po nástupu nového ministra Kamila Jankovského vrátili. A naopak odvolán byl sám Dušička. „Mně přišel celý postup, který probíhal, to znamená odvolání likvidátorů, poměrně nestandardní. Ti likvidátoři byli jmenováni ministrem a odvoláni ředitelem legislativního odboru, a to dva dny před nástupem nového ministra,“ vysvětlil své rozhodnutí ministr Jankovský. Dušička přitom tvrdí, že měl pověření přímo od tehdejšího ministra Vondrušky. Ten se dnes ale k celé situaci nechce vyjadřovat.

Postup ministerstva se nelíbí nejenom odvolanému řediteli legislativně-právního odboru Dušičkovi, ale i společnosti Transparency International. „Normální to není, já si myslím, že ministr musí vyslat vzkaz, že stát není dojná kráva a zařídit se podle toho,“ dodal Beránek.