Kalousek: Podle prezidenta jsou úspory vlády nezbytné

Praha - Podle prezidenta Václava Klause jsou úsporné snahy nynější vlády nezbytné. Prezidentova slova dnes po setkání s hlavou státu tlumočil ministr financí Miroslav Kalousek. Tématem rozhovoru byly reformy, které chce koaliční vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných prosadit v roce 2011 a které ovlivní státní rozpočet a ekonomiku v roce 2012. Podle Klause je Kalousek v současné nepříznivé rozpočtové situaci jednou z klíčových osobností vlády premiéra Petra Nečase.

Škrty ministerstva financí se dotknou i hospodaření prezidenta republiky a jeho platu. Na dotaz, zda o tom politici dnes mluvili, Kalousek prohlásil, že o tomto tématu nepadlo „ani půl slova“. Řeč byla podle Kalouska hlavně o trendech a koncepčních směrech v konsolidaci veřejných rozpočtů. Mezi oběma muži prý v tomto směru panuje shoda.

Kalousek dnes také uvedl, že do konce srpna ministerstvo financí rozhodne o tom, jakými dluhopisy bude financovat zbytek letošního deficitu státního rozpočtu. Limity státního rozpočtu na příští rok s deficitem 135 miliard korun schválila vláda minulý týden. Rozpočtový cíl pro deficit veřejných financí v roce 2011 tak činí 4,6 procenta hrubého domácího produktu.

Kalousek se sešel s Klausem (zdroj: ČT24)

Dnešním setkáním s Kalouskem Klaus pokračoval v sérii schůzek se členy nové vlády. Zatím se prezident setkal s premiérem Petrem Nečasem, ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem, ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a ministrem dopravy Vítem Bártou.