Vyšší daň z hazardu se o tři roky odsouvá

Praha – V programovém prohlášení slibovala Nečasova vláda zdanění hazardu dvacetiprocentní daní. Inkoust na něm ještě ani nestačil zaschnout a už se zdá, že loterijní společnosti a další provozovatelé hazardních her o část svých zisků jen tak nepřijdou. Novela loterijního zákona, kterou nyní chystá resort financí, s vyšší zdaněním nepočítá. Podle ministra Miroslava Kalouska na tak zásadní krok úřad potřebuje čas a pouhá novela na něj nestačí. Kalousek novou daň odkládá i přesto, že by přinesla tolik potřebné miliardy do napjatého státního rozpočtu.

„To je velký zásah do celé ekonomiky loterijního průmyslu. My si myslíme, že to musí být součástí celého nového zákona o loteriích, to znamená, že by to mohlo platit od začátku roku 2013,“ informoval náměstek ministra financí Tomáš Zídek. Dodal však, že i termín 2013 bude velmi těžké dodržet. Na kompletně nový zákon totiž čeká hazard už několik let a dosavadní jednání o něm zatím vždy ztroskotala.

Odsunutí plošného zdanění hraje provozovatelům hazardu do karet

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Podle současné zákonné úpravy loterijní společnosti žádnou daň ze svých zisků neplatí. Odvádějí místo toho 6 až 20 procent svých zisků na dobročinné účely. Okamžité zavedení zdanění by mohlo některé provozovatele zruinovat. Odklad jim umožní se na změnu připravit. „Bude to určitě dost dobrý čas k tomu, aby všichni vymysleli nějakou rozumnou variantu, jak se s tím poměrně velkým nárůstem daňového zatížení vyrovnat,“ podotkl výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman.

S bezodkladným zavedením nové daně by mohla mít problémy třeba Sazka. Její akcionáři, tedy sportovní kluby, by pak neměli peníze na splácení dluhu z vysočanské O2 Areny a někteří ani na svou vlastní činnost. Sportovcům totiž chybí peníze už dnes. Český svaz tělesné výchovy dokonce jednu chvíli zvažoval i prodej bývalého spartakiádního stadionu na Strahově.

„Nás znepokojilo, že nejsou nastaveny přesné mechanismy, jakým způsobem bude tento odvod vypočítáván, co lze odpočítávat od tohoto odvodu a jakým způsobem to bude řešeno vůči naší společnosti Sazka,“ obává se nové daně předseda Českého svazu tělesné výchovy Pavel Kořán. Odklad zákona byť jen o tři roky podle něj pomůže. Právě v těchto letech totiž budou nejvyšší splátky za O2 Arenu.