V Ostrově na Karlovarsku už památky nechátrají

Ostrov – Ostrov je nejúspěšnějším městem v čerpání evropských peněz v Karlovarském kraji, tvrdí zástupci regionální rady. Starosta města Jan Bureš (ODS) tvrdí, že je to především tím, že má Ostrov od začátku jasno v tom, kam peníze půjdou. Díky penězům z Evropské unie tak město připravuje již třetí projekt na obnovu své historické části, která by jinak chátrala. Díky evropským penězům například znovu ožil areál bývalého piaristického kláštera.

Kdysi se areálu piaristického kláštera v Ostrově na Karlovarsku říkalo posvátný okrsek. Druhá světová válka však areál přidělila státu a ten ho změnil na vojenská kasárna. Krásné budovy tak zchátraly a po roce 1989 město jako nový vlastník hledalo způsob, jak památky zachránit. „My jsme vlastně využili šanci hned poté, co ČR vstoupila do EU, a dostali jsme dotaci ve výši 105 milionů korun z evropských zdrojů. Za tyto peníze se opravily zdevastované památky,“ tvrdí starosta Bureš.

Starosta Ostrova Jan Bureš (ODS):

„My jsme si vlastně řekli, že Ostrov chceme budovat jako rezidenční město, které bude příjemné pro život. Takže se prioritně zaměřujeme na naše obyvatele, na naše občany, ale ten sekundrání dopad to má pochopitelně i do turistického ruchu.“

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Město se během rekonstrukcí nevyhnulo ani sporům s památkáři, ani přísným podmínkám, kterými unie podmiňuje udělování dotací. Náklady na rekonstrukci areálu bývalého kláštera přesáhly 145 miliónů korun, unie tak zaplatila více než dvě třetiny. Nově v areálu také vzniklo ekocentrum pro mládež, upraven byl nedaleký park, tři kaple a kostel. Všechny památky byly zpřístupněny poprvé od druhé světové války.

„Dotace urychlily veškerou renovaci a obnovu těchto kulturních památek a bez těch peněz by to samozřejmě trvalo řadu let,“ chválí si rekonstrukci vedoucí odboru investic městského úřadu v Ostrově Jiří Šuster. Ostrovská radnice si však obstarala peníze i z Regionálních operačních programů. Osmdesát miliónů korun tak právě teď investuje do přestavby Paláce princů na městskou knihovnu, nového parkoviště a silnice. Za dalších 60 miliónů postaví nové sportovní hřiště a dětskou letní scénu.

Evropské peníze uhradí už třetí projekt

Ještě letos chce radnice navíc připravit v pořadí už třetí projekt, hrazený z evropských peněz. Nový vzhled tak dostane ostrovský zámek, ve kterém sídlí střední průmyslová škola. Ta se ale do dvou let přestěhuje do nové budovy a radní by do zámku chtěli přesunout městský úřad.

  • Rekonstruované památky v Ostrově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1879/187842.jpg
  • Historický obraz ostrovksých památek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1879/187843.jpg