S pomocí do povodňových oblastí míří i firemní dobrovolníci

Praha – Lidem z povodňových oblastí se snaží pomoci celé Česko. S pomocí postiženým povodněmi přispěchala i řada finančních institucí. Pomoc od firem má nejrůznější podobu, jde o odklady splátek, levnější úvěry, úlevy na službách nebo odpuštění různých poplatků. Nejčastější pomocí je podle ředitelky pro nadační a dárkové programy z Fóra dárců Kláry Šplíchalové kromě věnování finančních prostředků nebo věcných darů firemní dobrovolnictví.

Firemní dobrovolnictví je opravdu čím dál populárnější. „Firmy umožní svým zaměstnancům pomáhat v postižených oblastech,“ vysvětluje Šplíchalová. V nejpostiženějších regionech se tak objevilo více než 220 zaměstnanců ze sedmi firem. Ti pomáhali s odklízením bahna, nepořádku a dalšími fyzicky náročnými pracemi.

To, jak firmy pomáhají finančně a materiálně, se podle Šplíchalové vyčíslit nedá. Firmy totiž nemají povinnost reportovat své finanční dary a podle její zkušenosti společnosti ani většinou v takto citlivých situacích svoje příspěvky prezentovat nechtějí.

Telefonát Kláry Šplíchalové (zdroj: ČT24)

České firmy pomáhají ochotněji než ty zahraniční

V porovnání se zahraničními firmami ve středoevropském regionu si české firmy stojí dobře. Podle Šplíchalové se totiž angažují ve veřejně prospěšných projektech a poskytují pomoc na vyšší úrovni než například firmy polské nebo maďarské. Navíc už po zkušenostech z roku 1997 a 2002, kdy Česko sužovaly silné povodně, vědí, co bude pro povodňové oblasti nejlepší. Pomoc se tak neustále zefektivňuje.