Bouřka v Praze způsobila větší škody než nedávné povodně

Praha – Prudké nedělní bouřky doprovázené krupobitím, které zasáhly Prahu a okolí, způsobily podle odhadů pojišťoven škodu přes 1,6 miliardy korun. Česká asociace pojišťoven (ČAP) tak uvedla, že jde o větší sumu než po nedávných povodních na severu Čech. Ty totiž pojišťovny přijdou na 1,5 miliardy korun. Bouře v Praze způsobila přes 30 tisíc škod, po severočeských povodních by měly pojišťovny vyřídit více než 18 tisíc pojistných událostí.

Mluvčí Allianz pojišťovny Jaroslava Fašková:

„Již první odhady škod po víkendové bouři ukazují na kalamitu většího rozsahu než povodně a záplavy z prvního srpnového týdne.“

Kroupy o víkendu poškodily tisíce osobních automobilů, většina pražských autoservisů má plno. Počet ohlášených škod však bude v nejbližších dnech dále narůstat, řada aut zřejmě bude na odpis. U automobilů eviduje například Kooperativa nejčastěji poškozené karoserie, rozbitá okna a světla. „Bohužel v některých případech se jedná o totální škodu, protože by částka za opravu vozu přesáhla jeho současnou cenu,“ tvrdí Pavel Káňa z autoservisu v Praze 4. U domů a nemovitostí klienti Kooperativě nejčastěji hlásí poškozené střechy a rozbitá okna.

Pojišťovny sčítají škody po nedělní bouřce (zdroj: ČT24)

Velké škody na autech zákazníků ale i nových vozech připravených k prodeji zaznamenal i pražský dealer Peugeotu a autorizovaný servis Federal Cars. „Část aut bude zřejmě na odpis. Zbytek řešíme s odbornou firmou, která se zabývá vytahováním důlků v karosériích,“ uvedl zaměstnanec firmy.

Praha má mnoho drahých aut, tedy velké škody

„Pohroma zasáhla nejlidnatější pražskou oblast a řádila především na vozidlech, kterých je v této městské části a přilehlém okolí relativně více. Navíc jsou Pražané a okolní obyvatelé vybaveni novějšími a dražšími modely, rodiny mívají často více vozidel,“ uvedla mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

Pojišťovny se shodují na tom, že počet ohlášených škod bude v nejbližších dnech dále narůstat. „Někteří klienti se například předčasně vrátili ze své dovolené, když se od známých nebo i na internetu dozvěděli, jak se v Praze o víkendu projevilo počasí. Řada klientů o vzniklých škodách stále neví,“ doplnil mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka.

  • Déšť autor: Winfried Rothermel, zdroj: apn Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1879/187845.jpg
  • Kroupy poškodily zaparkovaná auta autor: Jaroslav Fiala, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1875/187443.jpg