Turisty bude chránit pojištění i při přeměně cestovní kanceláře na agenturu

Praha – Díra v zákoně, kterou odhalila lednová kauza cestovní kanceláře Sunny Days, by měla být konečně zacelena. Ministerstvo pro místní rozvoj dokončuje novelu zákona o cestovním ruchu, jež přeměnu pojištěné cestovní kanceláře na nepojištěnou cestovní agenturu upraví. Turisti, kteří si napříště zakoupí zájezd u kanceláře, a ta pak o pojištění proti úpadku přijde, budou chráněni stejně, jako kdyby pojištění nadále trvalo.

Zatím platí pravidlo, že cestovní kancelář smí zájezdy prodávat i pořádat, kdežto agentura smí pouze prodávat zájezdy jiných cestovek. Novela zákona má vyřešit spornou situaci transformace cestovky na agenturu přidáním jednoduché klauzule: agentura může navíc vypravit i ty zájezdy, které prodala ještě v době, kdy byla pojištěna proti úpadku.

Úprava zákona plně zohledňuje to, co podle některých platí už nyní. Má jen zabránit nejasnostem a dohadům, k jakým došlo během transformace Sunny Days.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

„Zájezdy jsou pojištěny v době, kdy cestovní kancelář měla řádnou pojistku, v následném období, na které si v době pojištění klient zájezd zakoupil, jsou kryty proti veškerým rizikům,“ uvedl generální ředitel Čedoku Miroslav Res. „Domníváme se, že cestovní agentura může dále vypravovat zájezdy, které byly prodány cestovní kanceláří,“ potvrdil náměstek ministra pro místní rozvoj Michal Janeba.

Podle ministerstva pro místní rozvoj by novela zákona o cestovním ruchu, která se postará o vyšší ochranu turistů, mohla být připravena k projednávání během několika měsíců. Turisté se pak nebudou muset obávat ani koupě zájezdu třeba na rok dopředu.