Šetření může připravit Česko o peníze z EU

Praha - České školy a vědci můžou přijít o desítky miliard korun z evropských strukturálních fondů. Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) totiž nařídil rozsáhlé propouštění mezi lidmi, kteří mají v jeho úřadě přísun evropských peněz na starosti. Český rozhlas 1 - Radiožurnál to zjistil z dobře informovaných zdrojů. O práci už přišlo 16 zaměstnanců ze sekce řízení operačních programů. Tím ale propouštění neskončilo, ze stejného oddělení má ještě odejít dalších 30 procent zaměstnanců.

Snížení počtu pracovníků by podle zdrojů Radiožurnálu vedlo k naprostému kolapsu čerpání ze dvou operačních programů, které pod ministerstvo školství spadají. Jedná se o Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost a Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Z nich mohou české univerzity, výzkumné ústavy nebo základní školy získat až 120 miliard korun.

Už před začátkem propouštění se přitom sekce potýkala s nedostatkem pracovníků. Chybělo jí 15 až 20 lidí. Úřad chtěl během příštího půl roku přijmout až 70 nových zaměstnanců kvůli zvládání zvýšeného počtu žádostí o evropské dotace. Tento postup doporučila dokonce Evropská komise.

Dobeš: Fungování úřadu se musí zefektivnit

Podle ministra Dobeše propouštění čerpání peněz z evropských fondů neohrozí. Stojí za ním snaha zefektivnit fungování úřadu, propouštění má navíc snížit náklady na úředníky. Na lidech pracujících s evropskými fondy ale stát ušetří jen minimální částky. 85 procent jejich platu totiž hradí Evropská unie.

Ministerstvo školství už vypsalo veřejnou zakázku na provedení personálního auditu v rámci úřadu. K propouštění ale ministr přikročil ještě předtím, než audit vůbec začal.