Povodně dotlačily frýdlantskou tkalcovnu Damino k uzavření provozu

Frýdlant (Liberecko) – Škody způsobené nedávnou povodní přitlačily frýdlantskou textilku Damino ke zdi. Bude muset zavřít jednu ze svých tkalcoven, která zaměstnává 50 lidí, tedy asi třetinu všech zaměstnanců firmy. Další části Damina by problémy mít neměly. Podle jednatele firmy Viktora Víška dostanou sice ohrožení zaměstnanci šanci přejít do konfekce, když jí však nevyužijí, dostanou výpověď. Na Frýdlantsku bylo na konci července bez práce 1 531 lidí a míra nezaměstnanosti dosáhla 15,2 procenta.

Zaměstnanci dostanou čtyři měsíční platy jako odstupné

Textilka spadá do koncernu Daun a právě jeho vedení o uzavření části frýdlantské textilky rozhodlo. „Byl tu zástupce z vedení firmy, který zhodnotil rozsah škod a případné náklady, které by byly nutné pro obnovení výroby. Poté bylo rozhodnuto o uzavření tkalcovny,“ řekl Víšek. Hala byla při povodni zaplavena do výše jednoho metru, poškozeno bylo veškeré zařízení.

Zaměstnanci dostali čas na rozmyšlenou. „Čas na rozhodnutí mají do středy, takže nevím, kolik se jich rozhodne pro setrvání ve firmě,“ dodává Víšek. Pakliže se lidé rozhodnou skončit, mohou odejít okamžitě a dostanou jako odstupné čtyři měsíční platy nebo mohou využít klasické dvouměsíční výpovědní lhůty a poté tři měsíční platy jako odstupné.

Pojišťovna firmě zaplatí desetinu škod

Celková škoda po povodních je podle Víška asi 300 milionů korun, pojišťovna prý firmě proplatí asi desetinu. Damino CZ vyrábí stolní a ložní prádlo od roku 1996. V regionu patří mezi nejvýznamnější zaměstnavatele.