Kroupy způsobily víc škod než povodně

Praha - Škody z krupobití a bouřek z předminulého víkendu přesáhnou podle odhadu České asociace pojišťoven (ČAP) 1,81 miliardy korun a převýší tak škody nedávných povodní na severní Moravě. Ty by měly činit 1,72 miliardy. V souvislosti se sérií kalamit, které se letos přehnaly Českem, hrozí pojišťovny zdražením pojistek a pravděpodobně také vzroste počet nepojistitelných objektů.

Po nedávném krupobití zatím klienti pojišťoven nahlásili přes 22 500 pojistných událostí za 1,29 miliardy. Pojišťovny zatím vyřídily téměř 700 škod, za něž včetně záloh vyplatily téměř 11 milionů korun. Z bleskových povodní evidují 9 603 případů za 1,26 miliardy korun. Zlikvidovaly zhruba 1 400 událostí, za které vyplatily téměř 100 milionů Kč, uvedla asociace.

„Zdražení pojistek nemůžeme vyloučit. Nepůjde o plošné zdražení, ale v některých případech můžeme přehodnotit rizikovost a tím dojde i ke zdražení pojistného,“ řekl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Budoucí vývoj cen pojištění nelze nyní předvídat, míní mluvčí České pojišťovny Dagmar Koutská. Bude to záviset především na podzimních jednáních se zajistiteli, za jakých podmínek budou rizika přijímat pro příští rok. To nezáleží jen na situaci v ČR, ale na četnosti a nákladnosti kalamit i jinde v Evropě a v celém světě, dodala.

Káňa upozornil na to, že zřejmě vzroste počet objektů, které není možné na riziko povodně pojistit. Nicméně v tuto chvíli není podle něj možné říci, v jakých to bude řádech. Nyní spadá do nepojistitelného pásma asi jedno procento nemovitostí. Povodňové mapy se pravidelně aktualizují, zahrnují se do nich i zkušenosti z reálných povodní, které postihly území Česka. Projeví se v nich tedy i povodně, které zasáhly severní Čechy a předtím severní Moravu, podotkl.