Vodička se stal členem představenstva ČD Cargo

Praha - Generální ředitel Českých drah Petr Žaluda opustil svůj post v představenstvu ČD Cargo. Vystřídá ho dosavadní šéf strategie a marketingu Fio banky Jiří Vodička. Jeho největším úkolem bude udržet stávající zákazníky a najít nové, aby ČD Cargo končilo v příštích letech v černých číslech. Loni skončila společnost ve ztrátě téměř 380 milionů korun a ani letos nejspíš neskončí v zisku.

Na Jiřího Vodičku a jeho kolegy v představenstvu ČD Cargo čeká nelehký úkol dostat společnost do zisku. Ve firmě navíc stále probíhá audit. V minulosti totiž údajně měla prodávat vágony pod cenou nebo nestadardně vybírat dodavatele. Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského bude nyní největšími úkolem představenstva najít způsob, jak udržet zákazníky, získat nové a dovést Cargo ke kladnému hospodářskému výsledku v příštím roce.

Vodička na železnici nováčkem

Zkušenosti se železniční dopravou Jiří Vodička ale nemá. Jako bankéř pracoval v RM-Systému a ve Fio bance. Po pěti letech v managementu se stal šéfem strategie a marketingu. To, že je Vodička ekonomickým odborníkem, převážilo prý nad nedostatkem zkušeností v oblasti železniční dopravy.

Vedení ČD Cargo ale ani po dnešku nebude kompletní. Generálního ředitele podniku po odvolaném Josefu Bazalovi zvolí představenstvo později. Na Bazalu navíc podal nový ministr dopravy Vít Bárta trestní oznámení. Podle analýzy, kterou si ministr nechal zpracovat, Bazalovo vedení domlouvalo celou řadu zakázek pod cenou, a tím Cargo připravilo o miliony. Žaluda jej odvolal v půlce června, aniž to konzultoval například s ministrem dopravy.