Merkelová se nechce vzdát jaderné daně

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes odmítla výzvu ke stažení návrhu na zdanění jaderných elektráren. Proti návrhu se minulý týden v otevřeném dopisu postavily desítky šéfů největších německých společností, a dokonce ho podepsali i někteří významní činitelé kancléřčiny strany CDU. Návrh podle nich ohrožuje budoucnost celé německé ekonomiky. Podle Merkelové daň přinese do státního rozpočtu miliardy, které Německo nutně potřebuje.

Merkelová doufá, že zdanění jaderných elektráren přinese do napjatého státního rozpočtu 2,3 miliardy eur (zhruba 57 miliard korun) ročně. Kancléřka uvedla, že je otevřena alternativním návrhům, ale že vláda hodlá tuto částku získat. „Nevěřím, že jsem něčím povinována specifické části společnosti. Jako kancléřka musím být zodpovědná za každého člověka v Německu,“ prohlásila Merkelová.

Proti návrhu daně již týdny protestují čtyři velké německé energetické podniky, které se na produkci elektřiny v zemi podílejí asi 80 procenty. Ty dokonce pohrozily vládě, že některé jaderné elektrárny předčasně odstaví a elektřinu budou v případě potřeby dokupovat v zahraničí.

Merkelová se výhružek nebojí

Merkelová dnes upozornila, že výhružky se často mohou otočit proti jejich autorům. „Když něco vypadá jako hrozba či vydírání, pak mě to obvykle vede k tomu, abych šla opačným směrem,“ uvedla.

Mezi signatáři dopisu, který žádá stažení návrhu a na který dnes Mekelová reagovala, dominují generální ředitel Deutsche Bank Josef Ackermann, šéfové řady velkých firem jako chemického koncernu BASF, oceláren ThyssenKrupp, maloobchodní sítě Metro, železničního podniku Deutsche Bahn i ředitelé velkých energetických koncernů E.ON, RWE, EnBW a Vattenfall. Podpis připojili také předáci hlavních německých průmyslových sdružení, významní představitelé CDU v čele s místopředsedou CDU Michaelem Fuchsem nebo manažer národního fotbalového mužstva Oliver Bierhoff.