Vláda se bude zabývat obnovitelnými zdroji energie

Praha - Vláda bude jednat o Národním akčním plánu pro energii z obnovitelných zdrojů. Podmínky, ke kterým se Česko zavázalo v rámci Evropské unie, počítají s tím, že do deseti let by měly obnovitelné zdroje pokrýt 13 procent spotřeby energie. Plán vlády se ale nelíbí některým podnikatelům.

Zákon o obnovitelných zdrojích stanovuje roční limity pro jednotlivé druhy zdrojů, stát tak chce přispět k jejich optimálnímu rozložení na trhu. V případě, že se maximální hodnoty poruší, přijdou firmy o podporu státu. Nejvíc to omezí hlavně solární elektrárny.

„Chceme méně podporovat fotovoltaiku na polích a víc u lidí na domech,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Pavel Drobil. Podnikatelé proti tomu protestují, není podle nich přípustné, aby zákon vylučoval z podpory určitý druh obnovitelných zdrojů. Legislativnímu předsedovi vlády už poslali někteří z nich společný dopis. „Je nepochopitelné, že schválení návrhu zákona může znamenat likvidaci podnikání v oblasti výroby elektřiny z některých druhů obnovitelných zdrojů energie, zejména pak solární energie a energie větru,“ stojí v dopise.

Vláda a obnovitelné zdroje (zdroj: ČT24)

Protestují i ekologická sdružení. Ty zase plánu vytýkají, že zanedbává opatření, která by zajistila přípravu elektrických přenosových sítí na přibývání obnovitelných zdrojů, a že neřeší překážky, které investicím do obnovitelných zdrojů staví úřady. Ministerstvo průmyslu a obchodu se ale brání, hlavním cílem je rozvoj obnovitelných zdrojů.