Jihoafrická republika sází v ekonomických potížích na pomoc Číny

Pretoria – Jihoafrickou republiku jen dva měsíce po opadnutí euforie z prvního fotbalového mistrovství světa na africkém kontinentě trápí špatné ekonomické výsledky a už týden trvající stávka státních zaměstnanců. Zisky z mistrovství nepokryly propad vývozu nerostných surovin a jihoafrická ekonomika začíná mít problémy. Státní zaměstnanci vyšli do ulic, protože chtějí zvýšit plat a nejsou spokojeni s nabídkou státu, který jim ale kvůli nepříznivým výsledkům HDP nemůže nabídnout víc. Prezident Zuma proto hledá pomoc při návštěvě v Číně.

Zuma si od návštěvy slibuje zisk dalších investic, podporu oslabeného vývozu a vyrovnání obchodní bilance s Čínou, která loni skončila pro JAR v deficitu téměř tři miliardy dolarů. Opatření mají zvýšit HDP, který podle předpovědi v příštím roce vzroste jen o 2,3 procenta. Před recesí přitom jihoafrická ekonomika rostla až čtyřprocentním tempem.

Jacob Zuma, prezident Jihoafrické republiky

„Čína je pro Jihoafrickou republiku skutečně klíčový strategický partner a naše země je obchodu víc než otevřena.“

Ekonomické nepokoje v JAR (zdroj: ČT24)

„Budeme nadále podporovat investice čínských firem do těžby nerostného bohatství v Jihoafrické republice a dovoz zboží vyšší hodnoty, který vyrovná vzájemnou obchodní bilanci,“ uvedl náměstek čínského ministra obchodu Gao Hucheng.

Rostoucí poptávka Číny po energiích a nerostných surovinách ji nutí, aby hledala obchodní partnery i na černém kontinentu. JAR přitom není jediná země, na kterou se Čína soustředí. Podle serveru BBC vzrostl celkový obchod s africkými zeměmi za posledních deset let čtyřnásobně a v budoucnu ještě poroste.