Stavební spoření Čechy táhne, i když se bojí jeho osekání

Praha – I když vláda chce ukousnout ze státní podpory stavebního spoření, tento typ ukládání peněz stále táhne. V letošním prvním pololetí Češi uzavřeli 293 tisíc nových smluv. Oproti konci roku 2009 celkový počet smluv vzrostl o 10 tisíc na 4,93 milionu. Narůstá i hodnota úvěrů, které si lidé od stavebních spořitelen berou. Podle tajemníka Asociace českých stavebních spořitelen Jiřího Šedivého je však mezi klienty znát nervozita, zda nepřijdou o výhodné zhodnocení svých úspor.

Stavebním spořitelnám se v prvním pololetí dařilo, i když podle Šedivého za nárůstem počtu smluv stojí především nízká srovnávací základna z loňského roku. Za vyšším objem poskytnutých úvěrů, který se v prvním pololetí vyšplhal na 280,7 miliard korun, pak stojí vysoké ceny bytů. „Často si lidé půjčují i několik milionů korun, a proto postupně cílová částka roste,“ uvedl Šedivý.

Lidé se bojí o státní podporu

Rozhovor s Jiřím Šedivým (zdroj: ČT24)

Celý systém stavebního spoření ale mohou podle Šedivého nabourat změny, které chystá vláda. Ta chce snížit státní podporu ze současných maximálních 3 000 korun na polovinu a zdanit připsané úroky ze spoření. Pokles státní podpory stavebního spoření si koaliční vláda Petra Nečase vetkla mezi programové priority. A lidé se toho bojí. „Já mohu za asociaci říci, že u nás výrazně vrostl počet dotazů klientů na to, co bude a co mají dělat,“ upozornil v rozhovoru pro Ekonomiku ČT24 Šedivý. Stavebním spořitelnám nezbývá, než je uklidňovat, že zatím nic není schváleno, a není tedy důvod k panice.

Vláda osekání podpory odůvodňuje nutností úspor ve výdajích státu, ale také tím, že výhody poskytnuté státem na financování bydlení používají na jiné účely. Šedivý to ale popírá. „Až 85 procent klientů používá peníze (ze stavebního spoření) buď přímo na financování bydlení, anebo na účely výrazně spojené s bydlením, jako je třeba vybavení domácnosti,“ podotkl.

I zbývajících 15 procent klientů, kteří naspořené peníze na bydlení nepoužijí, je ale pro stavební pojišťovny podle jejich slov nesmírně důležitých. Úvěry, které pojišťovny poskytují lidem, totiž financují právě z peněz uložených ostatními vkladateli. Snížení státní podpory by jejich motivaci spořit snížilo. „Byly by to poklesy v řádu nikoliv procent, ale desítek procent na straně vkladů. Postupně by stavební spořitelny musely omezit i nabídku úvěrů,“ varoval Šedivý.