Zahraniční investoři v Česku vytvoří 4500 pracovních míst

Praha – Investice, které Česká republika získává prostřednictvím agentury CzechInvest, v prvním pololetí klesly z loňských 10,5 miliardy korun na sedm miliard. Klesl i počet investičních projektů, a to ze 140 na 125. Přesto díky letošním investicím vznikne přes 4500 nových pracovních míst. Nejvíce lidí investice zaměstnají v Jihomoravském kraji. Největší objem investic však putuje do Ústeckého kraje.

Informační technologie lákají investory nejvíce

Podle CzechInvestu firmy v Česku nejčastěji investují do informačních technologií a vývoje softwaru. Víc než třetina investičních projektů pocházela právě z těchto odvětví. Druhým nejoblíbenějším sektorem je mezi investory strojírenství, v němž během prvních šesti měsíců roku přibylo 19 projektů. A do tohoto oboru patří také jedna z nejvýznamnějších investic, kterou se v posledních letech podařilo České republice s přispěním CzechInvestu získat. Jde o projekt americké společnosti Caterpillar, respektive její dcery Solar Turbines. Ta chce opravovat v průmyslové zóně Triangle v Žatci své průmyslové turbíny z celé Evropy, Afriky a Středního východu.

Pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová

„Téměř devět z každých deseti nových projektů se přitom věnuje výzkumu a vývoji nebo službám.“

Společnost Caterpillar přitom na severu Čech letos už jeden svůj podnik otevřela. Jde o výrobce filtrů AFSI, který funguje nedaleko Mostu a zaměstnává dvě stovky lidí. Za významnou investici CzechInvest považuje také rozšíření výroby speciálních trubek pro jaderné elektrárny v chomutovském podniku Sandvik, kde získá práci 150 lidí.

Třetím, z hlediska investic nejvýznamnějším sektorem byla s 15 novými projekty elektronika a elektrotechnika. V těchto příbuzných oborech vzniklo nejvíce nových pracovních míst, téměř 1 500. Například tchajwanský Gemtek plánuje vyrábět u Plzně komponenty pro vysokorychlostní bezdrátové počítačové sítě.

Jihomoravský kraj má hned dvě prvenství

Z největšího množství nových projektů ohlášených v prvním pololetí se může radovat Jihomoravský kraj. V něm nově vznikne 1 021 pracovních míst, což je v krajském srovnání také nejlepší výsledek. Největší objem investic však zamíří do Ústeckého kraje, kam trojice společností přislíbila investovat celkem 1,2 miliardy korun.

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest vznikla v roce 1992. Od té doby se dosud podílela na 1 481 investicích v celkové hodnotě 672 miliard korun. V projektech zprostředkovaných agenturou našlo práci přes 210 tisíc lidí, další tisíce pracovních míst vznikly v navazujících investicích.