Ekonomika USA vyrostla za tři měsíce jen o 1,6 procenta

Washington – Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí rostla jen o 1,6 procenta. Je to velké zklamání. Americké ministerstvo obchodu totiž uvedlo, že to bude o 8 desetin procenta více. Ministerstvo v dnešní revizi uvedlo, že příčinou úpravy byl vyšší obchodní deficit způsobený nejvyšším nárůstem dovozu za 26 let. Podle analytiků může výrazná revize signalizovat, že Spojeným státům znovu hrozí hospodářské zpomalení. Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke ovšem dnes zdůraznil, že je jeho instituce připravena podniknout další kroky k podpoře ekonomiky.

Analytici jsou navzdory zklamání USA spokojení. Odhadovali totiž, že se hrubý domácí produkt Spojených států zvýšil jen o 1,4 procenta. Oproti prvnímu čtvrtletí je to však ohromný propad. Za první tři měsíce roku americká ekonomika totiž vzrostla o 3,7 procenta. 

Podle posledních odhadů by si za celý rok americké hospodářství mělo polepšit o 3 procenta. Odborníci jsou k tomu ale skeptičtí. „Myslím, že se v následujících měsících dočkáme revize, stejně jako jsme se dočkali revize druhého kvartálu,“ uvedl analytik společnosti CITFIN Tomáš Volf. „Druhá část známého dvojitého vé může přijít,“ varoval. Stát by se to mohlo koncem letošního nebo začátkem příštího roku. Pokud se Spojeným státům nepodaří obnovit poptávku domácností, které táhnou americkou ekonomiku, mohly by podle Volfa znovu skončit v recesi.

Komentář Tomáše Volfa (zdroj: ČT24)

Fed USA do recese znovu spadnout nenechá

Hrozby dalšího zpomalení se obává i Fed. Bernanke dnes oznámil, že hodlá učinit další kroky na podporu ekonomiky, pokud by začala stagnovat a objevily se signály, že spotřebitelské ceny klesají. „Měnový výbor je připraven poskytnout další peněžní pomoc prostřednictvím nekonvenčních opatření, pokud to bude nezbytné, zvláště v případě, že se výhled výrazně zhorší,“ prohlásil Bernanke ve svém projevu na konferenci Fedu.

Zpomalování hospodářského růstu je rovněž politickou výzvou pro administrativu prezidenta Baracka Obamy a Demokratickou stranu dva měsíce před volbami. Ty by mohly změnit rozložení sil v Kongresu ve prospěch republikánů.

Vývoj HDP Spojených států
Zdroj: ČT24/U.S.Bureau of Economic Analysis