Boj o státní rozpočet se vyostřuje

Praha - První vážný konflikt už za sebou mají premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek. Týkal se získání peněz na protipovodňová opatření a na odstraňování škod po záplavách. Spory o povodňovou daň tak vytlačily důležitá témata jako hospodaření státní pokladny v příštím roce. Ministerstva už teď škrtají a změny se dotknou všech. Nejvíce peněz musí ušetřit ministerstva dopravy, vnitra, a obrany. Kromě škrtů mají někteří odborníci problém i s přehledností rozpočtu. „Vadí mi struktura rozpočtu, když si ho vezmete, tak se v něm nemůžete zorientovat,“ postěžoval si v Otázkách Václava Moravce prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. Zároveň ale oceňuje, že rozpočet řeší, jak ušetřit náklady spojené s chodem státu.

„Rozpočet je sestaven velmi provizorně, vůbec neříká, jaká bude další rozpočtová daňová politika této vlády. V rozpočtu je zabudována celá řada opatření jako třeba zpětné zdanění podpory ve stavebním spoření. Jsou zde plošné škrty, které, pokud by pokračovaly v příštích letech, podlomí schopnost státu zajišťovat bez peněz,“ upozornil úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že se obává, že zde budou za vyšší daně horší služby.

Ministr financí Miroslav Kalousek:

„Nemůžeme utrácet víc, než máme. Ta koruna je jen jedna, buď ji budeme investovat do budoucnosti a rozvoje, nebo ji projíme. Nemůže s tou korunou dělat obojí. Bez zásadních reforem nemůžeme investovat do budoucna.“


Kalousek chce zatočit s daňovými úniky

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes také řekl, že požádal Evropskou komisi o výjimku z pravidel Evropské unie při výběru daně z přidané hodnoty (DPH) u motorových paliv. Chce tím zabránit daňovým úniků, které ročně činí až osm miliard korun. Kvůli tomu počítá Kalousek s novelou zákona o DPH. „Česká republika má největší problémy s úniky v oblasti daně z přidané hodnoty, ne u daně z příjmu,“ uvedl ministr s tím, že už požádal Evropskou komisi o rychlou výjimku.

Podle výjimky, kterou musí pro Česko schválit všech 27 členských států EU, by DPH museli odvádět až koneční prodejci, tedy například čerpací stanice. O mechanismu, jak zabránit zneužívání DPH, jednali již v roce 2008 ministři financí zemí Evropské unie. Na řešení, které mělo přenést odvádění daně z prvotního dodavatele blíže ke spotřebiteli, se ale neshodli.

Pro příští rok je ministerstvo financí v růstu optimistické

Ministerstvo financí předpovídá v příštím roce růst české ekonomiky nad dvě procenta, na tomto růstu je postaven i rozpočet. Česká národní banka je ale opatrnější, mluví o růstu 1,8 procenta. Nejnovější čísla z české ekonomiky jsou poměrně optimistická. Ve druhém čtvrtletí totiž ekonomika zrychlila tempo růstu. „Nikdo nemůže udělat nic jiného, než se spolehnout na podklady od renomovaných institucí,“ řekl Kalousek a dodal, že odhady s ČNB jsou skoro totožné. „Většina čísel je věštění z křišťálové koule,“ řekl k odhadům Míl a dodal, že podle něho se do pěti let bude celosvětově řešit problém dluhopisové bubliny. Proto je důvod se držet na straně úspor.

Škrty v zemědělství by mohly vést až ke ztrátě

Úspory ve státním rozpočtu se dotknou mnoha odvětví, včetně zemědělství. Po letech zisku skončí letos na nule. To jsou poslední odhady Agrární komory. Škrty se dotkly zemědělců krácením balíku peněz, kterým se dorovnávají přímé platby.

Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba:

„Negativní předpoklady se budou prohlubovat, nemusí to být jen nula, může to být i ztráta.“

Prezident Agrární komory ČR také zopakoval, že čeští zemědělci jsou ve srovnání se svou evropskou konkurencí stále znevýhodněni. Plánované škrty v dotacích pro zemědělce považuje za nesprávné a způsobí prý další prohloubení nerovných podmínek. S tím ale nesouhlasí ministr financí. Oponoval tvrzením, že by stát české zemědělce nepodporoval, podporu prý ale nelze omezovat jen na přímé platby. Zemědělci v západní části EU podle něho platí proti tuzemským farmářům mnohem vyšší daně z nemovitostí. „Pokud ten problém není nakonec také v nízké produktivitě, ale to není věčně řešitelné dotacemi,“ poznamenal ministr financí.

  • Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1904/190324.jpg
  • Miroslav Kalousek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1904/190322.jpg
  • Jan Veleba v OVM autor: Kamaryt Michal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1655/165465.jpg
  • Otázky Václava Moravce 29. 8. 2010 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1904/190330.jpg