Intel převezme výrobu telefonních čipů od německého Infineonu

Frankfurt nad Mohanem – Americká společnost Intel získává významné místo na trhu mobilní komunikace. Úspěšné IT firmě totiž německý výrobce polovodičů Infineon prodá vlastní divizi čipů pro „chytré“ telefony WSL. Obě firmy již potvrdily prodejní částku – celkem 1,4 miliardy dolarů (27,2 miliardy korun) v hotovosti. Intel již dlouho ovládá trh s počítačovými mikroprocesory a získáním telefonních čipů hodlá podle slov vedení založit nový pilíř své strategie.

Kromě hardwarových součástek je Intel tahounem také netbookové scény, kde je úspěšný se svými čipy Atom. Nákupem nové výrobní technologie se Intel vydává do oblasti chytrých telefonů, kde se mu prozatím příliš nevedlo. „Transakce s Infineonem udělá z Intelu okamžitě těžkou váhu v mobilním segmentu. Zároveň tím také získá tři nebo čtyři roky výzkumu a vývoje,“ tvrdí analytik výzkumné firmy IDC Flint Pulskamp.

Evžen Pavlovský, manažer Intelu:

„Intel spatřuje příležitosti k proniknutí na trhy mimo toho, čemu se říká klasická výpočetní technika, PC i servery, a to samozřejmě tato akvizice umožňuje a podporuje.“

Intel posiluje v oblasti mobilních technologií (zdroj: ČT24)

Mobilní divize Infineonu vytvořila ve finančním roce 2008-09 výnosy 917 milionů eur (22,7 miliardy Kč), což činilo 30 procent v rámci celé firmy. Divize bude i pod Intelem operovat samostatně, transakce by měla být uzavřena v prvním čtvrtletí příštího roku.

Nové trhy v podobě mobilních telefonů a stále chytřejších spotřebičů  pomáhají výrobcům přežít ekonomický útlum. I díky tomu jim letos podle Asociace výrobců polovodičů stoupnou tržby o 28 procent. Infineon ale není prvním letošním nákupem Intelu. Firma vedená Paulem Otellinim už před několika týdny pohltila za 7,7 miliardy dolarů i bezpečnostní společnost McAfee.