TOP 09: Novela zákoníku práce musí platit od ledna, rozpočet s ní počítá

Praha – TOP 09 trvá na tom, aby novela zákoníku práce a další nezbytné novely začaly platit už od ledna. Nezbytné úspory ve státním rozpočtu na příští rok by totiž bez celkově deseti novel nebylo možné realizovat. Ministr financí a výkonný místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek chce dnes večer návrh rozpočtu odevzdat do sídla vlády ve Strakově akademii, své novely tam doručí i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Včasné schválení novel je pro TOP 09 i podmínkou naplnění koaličních dohod.

Premiér Petr Nečas (ODS) by radši s novelou zákoníku práce sečkal. V Hospodářských novinách tento týden Drábkův návrh označil za málo ambiciózní, za „vykastrovanou verzi“ a prohlásil, že se o něm bude v koalici dále jednat. Navrhl také návrat k „tvrdšímu“ návrhu, který vypracoval koaliční kabinet Mirka Topolánka. Ministr Drábek se ale ohradil s tím, že mediální vystoupení jsou záležitostí každého politika.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

„Já jsem ten návrh vypracoval velmi přesně v souladu s koaličními dohodami a s programovým prohlášením vlády.“

„Já bych v žádném případě nepoužíval taková vyhrocená spojení.“


K vyjádření premiéra měl připomínky i předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Chápe prý používání silných slov například na stranických předvolebních shromážděních. „Jiná věc je, jestli titíž lidé ve své funkci diskutují nebo dávají rozhovory novinářům a tímto - řekněme - koaliční partnery vždy znovu překvapí,“ podotkl.

Rozpočet s novelami počítá

Kalousek zdůraznil, že rozpočet, který dnes odpoledne podepíše, s přijetím novely zákoníku práce i dalších norem počítá. „Kdyby neplatily k 1. lednu 2011, tak by se rozpočet, který bude odeslán do vlády, neopíral o platnou legislativu, a tím pádem by nebyl dodržen jak legislativně rozpočtový proces, tak ani koaliční dohody,“ dodal Kalousek.

O konkrétní podobě novel, které dnes odevzdá k projednávání ve vládě, nechtěl ministr Drábek nic konkrétního říct. Odbory novelu zákoníku práce i nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců státních služeb hlasitě kritizovaly. Drábek poznamenal, že návrhy prošly připomínkovým řízením. „Pokud je to možné, snažíme se jim v maximální míře vyhovět,“ řekl. Případné změny by však podle něj nesměly narážet na základní mantinely, které si koalice vytyčila.