Výroba OP Prostějov pozvolna končí. Podnik už šije jen na míru

Prostějov – Ve slavném oděvním podniku OP Prostějov dnes byla definitivně ukončena sériová výroba. Po květnovém vyhlášení konkurzu firma nadále zeštíhlovala a nyní bude pořizovat pouze oděvy šité na míru, tzv. měřenky. S posledním srpnovým dnem navíc odchází dalších 80 zaměstnanců. Oděvní podnik dluží svým věřitelům více než 1,5 miliardy korun. V březnu sice soud povolil reorganizaci, podnik však nezajistil dostatek peněz na přeměnu provozu.

Ukončením sériové výroby se tak prostějovský OP dál posunul k možnému konci své existence. Zatímco na začátku roku 2008 zaměstnával 3 000 lidí, dnes v něm pracuje 350 osob. Podnik bude nadále provozovat celkem 18 prodejen. Před dvěma lety přitom jejich počet v ČR a na Slovensku činil 117. Budoucnost zde má od začátku září pouze výroba na míru.

Podnik OP Prostějov dosáhl vrcholu věhlasu v 60. letech. Jako největší domácí textilka tehdy zaměstnával přes čtvrt milionu lidí. Prostějovské modely nechyběly na žádné módní přehlídce, o 20 let později navíc slavily úspěch i v zahraničí. „Vyrábíme především pro ty zákazníky, kteří musí ve své profesi vypadat dokonale nebo z jiných důvodů obětovat nějakou tu korunu navíc. My jim nabízíme nejen kvalitu, ale i módu,“ komentoval později bývalý ředitel podniku František Tuhý.

Úpadek firmy zahájila krize

Ještě v roce 2007 se do slavné prostějovské značky oblékali například stewardi Českých aerolinií. Prostějovská textilka si dokázala udržet zisk i v situaci, kdy se oděvní průmysl začínal přesouvat do levnějších oblastí směrem na východ. O to více však doplatila na hospodářskou krizi. Pozvolný pád a narůstající dluhy firmy zapříčinil i nestabilní kurz koruny. Vedení firmy proto přistoupilo k úsporným řešením, mezi nimiž byl čtyřdenní pracovní týden, zavírání prodejen a nakonec propouštění.

Vyústěním problémů bylo květnové vyhlášení konkurzu. Za pět měsíců se firma dostala do ztráty 211 milionů korun. „S ohledem na objem potenciálních zakázek sériové výroby v cenové úrovni odpovídající nákladům OP a s přihlédnutím k celoročním výrobním kapacitám bylo rozhodnuto o neobnovení výrobních jednotek pro sériovou výrobu,“ prohlásil konkurzní správce Jaroslav Svoboda.

Už 10. září se má konat společná schůze všech firemních ředitelů, kteří budou jednat o dalším osudu oděvní firmy. Ve hře je prodej jednotlivých částí firmy i prodej samotné výroby měřenek. Jedním z témat bude také možný pronájem rozměrných výrobních hal. Ty jsou nyní prázdné.