Orco bylo v pololetí konečně v zisku

Praha - V průběhu prvního pololetí se developer Orco přehoupl do zisku 238 milionů eur (téměř šest miliard korun). Jedná se přitom o dobrý výsledek ve srovnání s loňským rokem, kdy se Orco ocitlo ve ztrátě 199 milionů eur (pět miliard korun). Tržby stouply o 23 procent na 163 milionů eur (zhruba čtyři miliardy korun).

Důvodem návratu k vykázanému zisku je zejména soudem schválený restrukturalizační plán společnosti, v rámci kterého snížila hodnotu dluhopisů ze 406 na 136 milionů eur. Za růstem tržeb pak stojí prodej velkých komerčních nemovitostí v Německu. Současně pak příjmy z pronájmu komerčních nemovitostí zůstaly stabilní, zatímco u bytových projektů pokračoval pokles kvůli snižování cen v ČR a na Slovensku. Orco se totiž potýká s vysokým zadlužením. Celkové závazky developera dosahovaly na konci loňského roku 1,97 miliardy eur, tedy asi 49 miliard korun.

Zejména kvůli prodeji majetku klesla hodnota realitního portfolia podniku z 1,815 miliardy eur na konci loňského roku na 1,734 miliardy. Poměr celkové výše půjček k hodnotě majetku firmy se v pololetí snížil z loňských 84 na 69 procent.

Developer počítá za celý letošní rok s tržbami pohybujícími se mezi 280 a 300 miliony eur v závislosti na načasování prodeje komerčních projektů a dokončování rozestavěných bytů.