Brusel čeká demonstrace, evropští odboráři nechtějí úsporná opatření

Brusel - Evropským odborářům se nelíbí úsporná opatření, která některé země Evropské unie včetně Česka přijímají. Na 29. září proto Evropská odborová konfederace (ETUC) svolává do Bruselu demonstraci. Organizátoři podle dnešního prohlášení očekávají, že do ulic belgické metropole, kde sídlí hlavní instituce EU, vyrazí kolem 100 000 lidí. Protesty nicméně budou pořádány i v dalších zemích, zdůraznili odboráři v komuniké.

„Zaměstnanci nemohou být těmi jedinými, kteří budou platit za nezodpovědné spekulace některých finančních institucí,“ soudí konfederace. Nynější hospodářskou krizi rozpoutala finanční krize, na jejímž vzniku se významnou měrou podílely i spekulace na finančních trzích a rizikové obchody.

Současně s demonstrací v Bruselu by se měla uskutečnit generální stávka ve Španělsku. Protestní akce chystají i odboráři v Portugalsku, Itálii, Lotyšsku a Polsku. „Budeme 29. září demonstrovat, abychom vyjádřili naše obavy z ekonomických a sociálních dopadů, které vyvolají úsporná opatření,“ řekl šéf ETUC John Monks.