Letošní schodek se v srpnu opět prohloubil, meziměsíčně o 10 miliard

Praha - Podle ministerstva financí vyšplhal schodek státního rozpočtu ke konci srpna na 78,7 miliardy korun, a to z červencových 69 miliard korun. Státní rozpočet vykázal loni za stejné období deficit 89,6 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 162,9 miliardy korun. Navíc v návrhu státního rozpočtu na příští rok představilo ministerstvo financí zvýšení příjmů i výdajů proti původnímu návrhu o 127,7 miliardy korun. Současně tak zůstal zachován plánovaný schodek v hodnotě 135 miliard korun. Podle propočtů ministerstvo financí, které dnes návrh předložilo vládě, by měl stát utratit 1179,8 miliardy korun a vybrat 1044,8 miliardy. Rozpočet pro příští rok ještě musí schválit vláda a sněmovna.

Celkové příjmy státního rozpočtu ke konci srpna 2010 dosáhly 658,6 miliardy korun a byly proti srpnu 2009 vyšší o 14,7 miliardy. Meziroční srovnání ale ovlivnilo usnesení vlády, kterým se v únoru převedlo téměř 32 miliard z rezervních fondů do příjmů kapitoly Všeobecná pokladní správa. Bez vlivu této částky by celkové příjmy za leden až srpen 2010 byly meziročně výrazně vyšší.

Celkové výdaje státu až do srpna letos činí 737,3 miliardy korun, což je o 3,8 miliardy korun, tedy 0,5 procenta více než loni v srpnu. Letošní rozpočet předpokládá proti skutečnosti v roce 2009 po změnách nárůst o 3,3 procenta.

Reportáž Jitky Zikové a Renaty Melíškové (zdroj: ČT24)

„V loňském roce tam byly mimořádné přijmy ve výši více než 30 miliard. v tomto kontextu je ten schodek výrazně lepší než v loňském roce,“ dívá se na letošní schodek optimisticky ekonom ING Jiří Rusnok. „Myslím si, že je rozpočet pod kontrolou a směřuje k relativně slušným výsledkům oproti očekávání,“ dodal.

Schodek rozpočtu na příští rok - 135 miliard korun

Do rozpočtu na další rok zahrnul resort Miroslava Kalouska příjmy z unijní pokladny a dalších evropských zdrojů v objemu téměř 101 miliard korun a o ně ve stejném rozsahu zvýšilo i plánované výdaje. Dalších 17,1 miliardy korun mají přinést přímé platby. Dalších 2,1 miliardy má přinést prodej zbytečného majetku. Ministerstvo současně zvýšilo odhadované daňové příjmy o 7,4 miliardy.

Ve výdajové stránce dojde ke zvýšení například peněz ze Všeobecné pokladní správy na odstraňování povodňových škod. Ministerstvo zemědělství dostane o 2,5 miliardy víc na spolufinancování Programu rozvoje venkova, přidáno dostane o 1,1 miliardy korun také ministerstvo spravedlnosti.

Proti letošnímu schválenému deficitu klesne schodek na rok 2011 o zhruba 28 miliard. Celkové výdaje by měly proti letošnímu rozpočtu o pět miliard klesnout, naopak celkové příjmy by měly být o téměř 23 miliard vyšší. V některých kapitolách výdaje přesto vzrostou. Největší skok čeká Technologickou agenturu, zatímco letos má zhruba 52 milionů korun, v příštím roce šestnáctkrát víc. O více než tři miliardy korun vzrostou výdaje na obsluhu státního dluhu, celkem si vyžádají 79,6 miliardy korun.

Resort financí vychází z předpokladu, že česká ekonomika poroste v příštím roce reálně o 2,3 procenta, spotřeba domácností se zvýší o dvě procenta, naopak spotřeba vlády o necelé procento klesne. Spotřebitelské ceny by měly v průměru růst o 2,5 procenta, průměrná nezaměstnanost by měla klesnout z letošních devíti procent na 8,7 procenta. Vůči euru by měla koruna posílit na průměrných 24,60 korun za euro.

V příštím roce pak vzroste státní dluh o desetinu na 1472 miliard korun. V absolutním čísle to proti letošnímu roku znamená nárůst o 136,2 miliardy korun. Každý občan tak bude dlužit zhruba 147 tisíc korun.