Do čela Škody Auto míří z Číny nový šéf

Mladá Boleslav / Praha – Mladoboleslavská Škoda Auto má ode dneška nového předsedu představenstva. Stal se jím dosavadní šéf čínské pobočky mateřského koncernu Volkswagen Winfried Vahland. Ve funkci tak nahradil Reinharda Junga, který po třech letech v čele Škody odchází do důchodu. Volkswagen tak nejspíš chce, aby i Škodovka přispěla ke splnění cíle, který si automobilka stanovila na rok 2018. V té době chce být totiž největším výrobcem automobilů na světě.

Nový šéf už prostředí Škody zná, protože v letech 2002 až 2005 seděl v jejím představenstvu jako člen odpovědný za ekonomiku. U koncernu pracuje od roku 1990, kdy nastoupil ke značce Audi. Čínskou pobočku řídil posledních pět let. S příchodem Vahlanda očekávají odborníci větší zaměření Škody právě na čínský trh a také orientaci na Rusko. Přijít mají nové modely a ekologicky šetrné vozy.

Ve vedení se ale dějí i další změny. Novým členem představenstva pro ekonomiku je od dubna Winfried Krause a výrobu a logistiku od srpna vede Michael Oeljeklaus. Komunikaci Škody pak od září povede Peik von Bestenbostel, který nahradí Martina Lauera.

Rozhovor s Libuší Bautzovou (zdroj: ČT24)

Automobilka vykázala v prvním pololetí provozní zisk asi 5,9 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 40,6 procenta. Prodej do června stoupl o 13,6 procenta na 298 tisíc vozů. Firma tak profitovala z rostoucí poptávky v Číně, ale i na trzích v západní a východní Evropě.

Výroba vozů Škoda Octavia
Zdroj: ČT24