Radičová: Jsem pro bankrot předlužených zemí

Bratislava - Podle slovenské premiérky Ivety Radičové by měly být nadměrně zadlužené země dohnány k bankrotu, a ne zachraňovány, jak se nyní děje. Radičová pro dnešní vydání listu The Wall Street Journal dále uvedla, že záchranný fond eurozóny založený v letošním roce na pomoc zemím s finančními problémy pravděpodobně více problémů způsobí, než by pomohl vyřešit.

Pomoc zadluženému Řecku v celkové hodnotě 110 miliard eur (2,7 bilionu korun) Slovensko odmítlo, a to jako jediný stát eurozóny. Původně mělo z Bratislavy do Atén směřovat 817,85 milionu eur, ovšem slovenský parlament tento krok minulý měsíc neschválil. Zákonodárci nicméně souhlasili s tím, že se země zapojí do záchranného fondu zemí operujících s eurem.

V deníku slovenská premiérka zároveň vyzvala ke změnám v institucích Evropské unie, jež by zabránily podobným krizím, jako nastala v Řecku. Eurozóna podle ní rovněž potřebuje vytvořit řádný bankrotový proces pro země, které nejsou schopné své dluhy splácet.

V současné době hraje Slovensko roli nejchudšího člena eurozóny. Slovenským politikům se proto zdálo nespravedlivé, aby jejich země přispívala bohatším zemím, které nezvládají své finanční závazky.