Za posledních osm měsíců se na mýtném vybralo 4,2 miliardy korun

Praha - Silniční dopravci na mýtném od ledna do srpna zaplatili 4,2 miliardy korun, což je o 16 procent více než loni. V srpnu stát vybral 535 milionů korun, o 15 procent meziročně více. Vyplývá to z údajů mýtného systému MYTO CZ. Za nárůstem stojí především letošní únorové rozšíření povinnosti platit mýto i pro vozy od 3,5 tuny. Platby od vozů o hmotnosti mezi 3,5 a 12 tunami tvořily zhruba desetinu vybraného mýta.

Podle mluvčího MYTO CZ Davida Šimoníka se tradičně na denních výběrech z přelomu července a srpna začíná projevovat prázdninové zpomalení růstu. „Zatímco ještě první dva červencové týdny platily kamiony v pracovní dny kolem 24 milionů korun, v první polovině srpna to bylo jen kolem 22 milionů denně. Postupný růst denních výběrů však nastal opět ke konci srpna s tím, že vrcholné hodnoty lze očekávat v říjnu a listopadu,“ dodal.

Rekordním dnem zůstává letošní středa 7. července, kdy za 24 hodin systém předepsal 26,36 milionu korun, což je nejvyšší denní částka za dosavadních 44 měsíců fungování mýtného systému. „Celkem od začátku fungování mýtný systém vybral 21,462 miliardy korun, což je v průměru každý den včetně víkendů 16 milionů korun,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Pokud se udrží stávající trend výběrů mýta, mohl by stát podle odhadu dodavatelské firmy Kapsch vybrat kolem 6,2 miliardy korun, což je o 700 milionů více než loni. Počet aktivních palubních jednotek v mýtném systému stoupnul od začátku roku o 64 000 na celkových 517 000 kusů, z toho na kamiony nad 12 tun připadá 463 000 palubních jednotek. Efektivita mýtného systému, nebo také účinnost měřená nezávislým auditorem Logica, byla v prvním pololetí letoška 99,10 procenta.

Kamiony v silničním provozu
Zdroj: ČT24