Burger King převezme investiční firma 3G Capital

Miami - Americký řetězec restaurací rychlého občerstvení Burger King Holdings Inc. souhlasí se svým převzetím investiční firmou 3G Capital za 3,26 miliardy dolarů (62,9 miliardy korun). Oznámila to společnost v dnešním prohlášení. Nabídnutá cena představuje 24 dolarů za akcii. Nabídka přichází den poté, co se objevily spekulace, že Burger King jedná o svém převzetí, které poslaly akcie firmy nahoru o 15 procent. Firma má čas na to, aby do poloviny října dojednala ještě lepší cenu.

S akciemi firmy se od roku 2006 obchoduje na burze a předtím, než se objevily spekulace o převzetí, tržní kapitalizace firmy činila 2,3 miliardy dolarů. Před vstupem na burzu druhý největší hamburgerový řetězec v USA vlastnily investiční společnosti TPG, Bain Capital a Goldmans Sachs, které v něm mají stále podíl. Soukromí investoři koupili Burger King v roce 2002 od britské nápojové skupiny Diageo za 1,5 miliardy dolarů.

Čistý zisk firmy Burger King se ve čtvrtém finančním čtvrtletí kvůli poklesu prodeje meziročně snížil o 17 procent na 49 milionů dolarů. Tržby se ve čtvrtletí končícím v červnu snížily o procento na 623 milionů dolarů. Společnost minulý měsíc varovala, že čeká v novém fiskálním roce slabou poptávku kvůli zpomalení ekonomického růstu a není jisté, jak ji ovlivní vývoj cen důležitých surovin, jako třeba hovězího.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)
Hamburgery
Zdroj: ČT24