Rusko zruší zákaz vývozu obilí nejdříve za rok

Moskva - Rusko přikročí ke konci zákazu vývozu obilí ze země až po skončení sklizně příštího roku, podle ruského premiéra Vladimira Putina k němu dojde nejdříve v listopadu 2011. Ruská vláda minulý měsíc zablokovala vývoz obilí kvůli letnímu suchu do konce letošního roku a chtěla tento krok revidovat po vyhodnocení sklizně za letošní rok.

„Rád bych poznamenal, že o zrušení zákazu exportu lze uvažovat až po sklizení úrody příštího roku,“ uvedl ruský premiér. První zákaz vývozu obilí z Ruska přispěl v srpnu k výraznému růstu cen pšenice na světových trzích. Rusko bylo v minulých letech díky vysokým sklizním třetím největším vývozcem obilí, letos však někteří analytici čekají, že se bude muset uchýlit k dovozu. Prezident Dmitrij Medvěděv však dnes prohlásil, že Rusko má dostatečné zásoby z minulých let, a nehrozí mu tak nedostatek obilí.

Na konci července zasáhla Rusko vlna veder s rozsáhlými lesními požáry, které podle odhadů zničily zhruba čtvrtinu úrody. Letošní sklizeň obilí by měla klesnout z loňských 97 milionů tun na 60 až 65 milionů tun.