Nezaměstnanost v USA mírně roste, pracovních míst je ale nad očekávání

Washington – Ve Spojených státech amerických mají 9,6 procenta nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti tak podle očekávání vzrostla o jednu desetinu procenta z červencových 9,5 procenta. Ekonomika však přišla pouze o 54 tisíc pracovních míst. Analytici očekávali, že ztráta bude mnohem vyšší, počítali, že o práci přijde 114 tisíc lidí. Ekonomika však ztrácela za srpen pracovní příležitosti již třetí měsíc za sebou.

USA se dařilo lépe, než se čekalo

Pokles celkového počtu zaměstnaných byl zhruba poloviční proti očekávání. Analytici předpovídali, že hospodářství přijde celkem o sto tisíc příležitostí, zatímco v soukromém sektoru přibude 41 tisíc míst. Na centrální banku Fed se tak zmírní tlak, aby podpořila hospodářský růst. Nižší ztráty míst z minulého měsíce zřejmě také utiší obavy, že se ekonomika vrací do recese.

Kathy Lienová, ředitelka analýz devizového trhu newyorské společnosti GFT

„Za trh práce jsou to velmi hezká čísla. […] V současnosti to znamená, že některé obavy z oslabení americké ekonomiky byly mylné, protože data ukazují, že trh práce na tom není tak špatně, jak se myslelo.“

Prezident Barack Obama označil tvorbu nových příležitostí v soukromém sektoru za příznivou zprávu. Poslední data podle něj ale nejsou dostatečná a bude potřeba ekonomiku ještě podpořit. Nová opatření se prezident chystá načrtnout příští týden.

Ve vyšší míře nezaměstnanosti se však odráží i větší počet volné pracovní síly, protože někteří lidé začali opět hledat práci. Průměrná délka pracovního týdne zůstala na 34,2 hodiny.