ČT: Zaslepovací lišta zadrží peníze v bankomatu, ty pak vyzvedne zloděj

Praha - Zloději našli další trik, jak okrást ty, kteří si vybírají peníze z bankomatů. Do otvoru, odkud vyjíždí bankovky, nainstalují speciální zaslepovací lištu, která bankovky zachytí, a když klient odejde od bankomatu, peníze si následně vyzvedne zloděj. Poprvé se s tímto způsobem okrádání setkali v Hradci Králové – banky tak trik překřtily na hradeckou lištu. Jde o jednoduché zařízení, které nevyžaduje příliš velkou zručnost ani znalosti. V podstatě je to kus upravené hliníkové nebo kovové lišty. Další informace policie ani banky sdělit nehodlají, neboť by šlo o návod.

A jak to vlastně funguje? Přijdete k bankomatu a zadáte částku. Na peníze ale čekáte marně a nakonec nevydržíte a odejdete bez peněz. Ale pro ty si po chvilce přijde zloděj, který čeká opodál. Policistům se již přihlásilo několik poškozených, ale lze důvodně předpokládat, že těchto poškozených je daleko více. 

Policie již slavila úspěch, neboť v Ústí se podařilo přímo při činu chytit 46letého muže, který se právě snažil lištu nainstalovat. Zatím přiznal, že si takto přišel na 25 tisíc korun. Případů ale přibývá po celé republice a banky nabádají k opatrnosti. „Je to určitě o tom, aby klient přistoupil k bankomatu a důkladně si ho prohlédl,“ nabádá tisková mluvčí banky. 

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Z přístroje musí peníze vyjet vždy. Když se tak nestane a bankomat neohlásí nedostatek hotovosti, klient má zbystřit a určitě by měl zůstat u bankomatu a ihned kontaktovat banku. Pozdější reklamace totiž může být velmi problematická. „Určité způsoby, jak to následně zjistit, tady jsou, ale samozřejmě je to komplikované a jde tomu předejít,“ vysvětluje František Jungr ze Sdružení pro bankovní karty. 

Instalováním těchto lišt se podle kriminalistů živí jak organizované gangy, tak jednotlivci. „Dopadnout viníka je značně složité, neboť se jedná o pouliční kriminalitu podobnou kapsářství,“ dodává mluvčí pražské policie. 

S různými druhy napadení a nekalých úprav bankomatů bojují banky po celém světě. Zločinci dokonce některá z nich prodávají i s návodem na internetu.