Londýnské metro dnes ochromí stávka, lidé domů pojedou po Temži

Londýn – Londýn se dnes probudil do chaosu. Jeho obyvatelům bylo doporučeno, aby se dnes nespoléhali na cestu z práce metrem. V londýnském metru se v dnešních odpoledních hodinách začne stávkovat. Stávky potom budou pokračovat po většinu úterý. Zaměstnanci metra tak budou protestovat po 24 hodin. Odmítají totiž rozhodnutí managementu propustit až 800 lidí.

Propouštění by mohlo ohrozit bezpečnost

Někteří zaměstnanci začali stávkovat už včera, večer se k nim připojí i řidiči vozů a další profese. Hlavní zlom ale nastane dnes od 17 hodin. Systém 13 podzemních linek přestane prakticky fungovat. Lidé, kteří normálně přes Londýn dojíždějí 60 minut do práce, musejí počítat s tím, že domů pojedou dvě až tři hodiny. Navíc začíná školní rok pro žáky druhého stupně.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Pracovníci metra se bijí za prodavače lístků v pokladnách a zabezpečovací pracovníky. Těm totiž propouštění hrozí, a to už na podzim. Tisíce zaměstnanců proto dá dnes a zítra najevo, že propouštění může výrazně ohrozit bezpečnost dopravy. Odborníci souhlasí.  

Odboráři nejspíš nemají šanci

V minulosti spory sice končily kompromisem, tentokrát jde ale o chystané propouštění v rámci širšího programu modernizace. Šance odborářů tak nejsou nijak vysoké. Propouští se kvůli rostoucím mzdovým nákladům. Snížení platů je přitom nemyslitelné. Podle zpravodaje ČT Ivana Kytky by nižší mzdy vyvolaly ještě větší nepokoje.

Zpravodaj ČT Ivan Kytka o důvodu propouštění

„Většina zaměstnanců veřejných podniků, jako je právě metro, má ve svých kolektivních pracovních smlouvách inflační dodatek. To znamená, že se jim automaticky zvyšují mzdy každý rok. V některých případech, když je inflace vysoká, tak to skutečně vede k vysokým mzdovým nákladům, a má-li metro šetřit, tak mu nezbývá právě než propouštět ty zaměstnance, aby ušetřili na mzdových nákladech.“

Londýnské metro denně přepraví 3,5 milionu lidí. Ti dnes a zítra budou moci využít posílenou alternativní dopravu. Navíc bude vypraveno 100 autobusů, cestující budou také moci využít posílené říční dopravy po Temži. Připraveny jsou také taxíky a systém půjčoven kol. Dnešní protest je však pouze zahájením série jednodenních stávek, které na Londýn ještě čekají. Uskutečnit se mají 3. října, 2. listopadu a 28. listopadu. 

  • Eskalátory autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1923/192267.jpg
  • Metro autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1923/192269.jpg