Londýn byl do večera plný chaosu, v metru se dál stávkovalo

Londýn - V Londýně pokračovala stávka zaměstnanců metra. Začala včera ve večerních hodinách a trvala 24 hodin. Zaměstnanci protestují proti plánovanému masovému propouštění. Do stávky se zapojili i řidiči vlakových souprav, nejdůležitější prostředek městské veřejné dopravy tak byl takřka nepoužitelný a město se ponořilo do zmatku. Nejezdilo se na letiště Heathrow, na většině linek jezdila necelá polovina souprav. V plném provozu zůstala pouze severní linka, nezastavovala ale v některých stanicích.

Dopravu v tomto v nejzasaženějším východo-západním směru částečně nahradily posílené říční spoje, zcela ucpané potom byly ulice, kterými projížděla záplava aut a autobusů. Starosta Londýna Boris Johnson také vybídl obyvatele města, aby k přesunům využívali nově zavedené půjčovny kol. Po ukončení stávky sice začala podzemní dráha opět jezdit, lidé, kteří se do ulic vypravili autem, však museli svůj vůz dostat zpět, a tak dopravní chaos v londýnských ulicích pokračuje.

Šéf odborů Bob Crow byl dnes s dalšími stávkujícími na rušné stanici King's Cross. Omlouval se cestujícím, ale varoval, že další stávky mohou následovat. Další tři stávky odbory plánují na začátek října a na začátek a konec listopadu.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Odboráři stávkami bojují proti propouštění

První ze série jednodenních stávek odborů vyvolal úmysl správy města a londýnské radnice propustit 800 zaměstnanců, kteří obsluhují stanice londýnského metra. Odbory a někteří odborníci se domnívají, že masové propouštění ohrozí bezpečnost v metru. To ale starosta města vyvrací. Vedení Trafic for London navíc tvrdí, že chce jen zaměstnance efektivněji rozmístit a nikdo nebude muset nedobrovolně odejít. Podle listu London Evening Standard stávka způsobí londýnské ekonomice škody za 50 milionů liber (zhruba 1,5 miliardy korun). Šéf londýnské obchodní komory Colin Stanbridge souhlasí s tím, že každý den stávky přijde londýnskou ekonomiku na asi 48 milionů liber.

Zámek uzavírá vstup do metra
Zdroj: ČT24