Česko možná dočasný zákaz spreje na hubnutí zaplatí arbitráží

Praha – Česko zakázalo sprej na hubnutí švýcarské společnosti Herb-Pharma AG a teď mu hrozí mezinárodní arbitráž. Státní zemědělská a potravinářská inspekce společnosti zakázala prodej přípravku Hoodia spray s odkazem na stanovisko ministerstva zdravotnictví, že rostlina hoodia gordonii, z níž se sprej vyrábí, není v EU povolena. Firma se však bouří. Ztráty na neprodaném zboží vyčíslila na deset milionů korun. V arbitráži se chce domáhat i náhrady za poškození dobrého jména, částku teprve vyčíslí.

Člen dozorčí rady švýcarské společnosti Ondrej Michlo

„Zdůvodnění se opírá o mylné tvrzení, že sprej na hubnutí je potravina. Sprej má registraci slovenského lékového úřadu jako zdravotní pomůcka s označením CE, které je platné pro všechny země EU.“

Podle firmy stojí za zákazem prodeje tlak konkurence. Sprejů se totiž za krátkou dobu podařilo v Česku prodat přes 40 tisíc v celkové hodnotě 20 milionů korun. Sprej se tak stal nejprodávanějším výrobkem ve své kategorii. Mluvčí SPZI Martina Šmídtová však tvrdí, že byl zákaz prodeje již zrušen. Případem se dál zabývá Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) a odbor farmacie ministerstva zdravotnictví. Společnost se chce domáhat náhrady za poškození dobrého jména, částku teprve vyčíslí. Už teď mluví o dalších desítkách milionů korun.

Zákaz prodeje už od 24. srpna neplatí

Mluvčí dodala, že odhalili sprej, který firma na webu nadále uvádí jako potravinový doplněk, při kontrole v plzeňské lékárně sítě Max. Vydali zákaz pro tuto lékárnu i celou její síť. Když dovozce dodal potvrzení, že sprej je registrován na Slovensku jako zdravotnický prostředek, inspekce zákaz zrušila. „Zákaz skončil k 24. srpnu, den předtím jsme o tom telefonicky informovali i dovozce,“ upřesnila. Hlavní hygienik ČR Michael Vít prý poskytl inspekci vyjádření k dané rostlině. Pozastavil se nad tím, že sprej je registrován jako zdravotní pomůcka, podobně jako třeba hůl či rovnátka. „Odbor farmacie ministerstva zdravotnictví zaslal firmě požadavky na registraci zdravotnického prostředku, ta do dnešního dne nedoložila výsledky klinických zkoušek,“ řekl Vít.

Z rostliny vyrábělo několik firem doplňky stravy

V minulosti se na ministerstvo obrátilo několik firem, které vyráběly doplňky stravy z této rostliny, dodal Vít. Spokojily se s vyjádřením, že rostlina není v EU povolena a doplněk neprodávaly. „Herb-Pharma ministerstvo nekontaktovala, že by to byl doplněk stravy, tím pádem se od nás toto nedozvěděla,“ shrnul.

Celou kauzu nebudou řešit jen české úřady. Hlavní hygienik chce v příštích dnech požádat slovenské kolegy, aby předložili veškeré doklady o registraci, které by nesrovnalosti vyjasnily.