Japonsko kvůli sebevraždám a depresím obyvatel přichází o biliony

Tokio – Japonsko má nechvalnou pověst státu s jedním z nejvyšších podílů výskytu sebevražd na obyvatele. Japonská vláda tak poprvé zveřejnila částku, kterou zemi sebevraždy a deprese stály. V minulém roce přišly Japonsko takové problémy na 2,7 bilionu jenů (asi 629 miliard korun). Statistika sčítá příjmy, které stát od sebevrahů nezískal, a náklady na léčbu deprese.

Japonce trápí ztráta zaměstnání, dluhy a problémy v rodině

Dobrovolník krizového centra Norio Sawaguchi:

„Lidé touží po jistách, ale nevědí, kde hledat pomoc. Vím o čem mluvím, sám jsem to zažil.“

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Jen v minulém roce si v zemi vycházejícího slunce dobrovolně vzalo život 32 tisíc lidí. Země má přitom přibližně 130 milionů obyvatel. Premiér Naoto Kan to považuje za projev ekonomických, ale i citových obtíží. K zoufalým činům Japonce vedou hlavně obavy ze ztráty zaměstnání, dluhy, rodinné problémy a deprese.

Studie přitom tvrdí, že by si lidé, kteří si loni sáhli na život, mohli přijít na pěkné peníze. V případě, že by pracovali od 15 let až do důchodu, si mohli vydělat kolem dvou bilionů jenů. O 109 miliard jenů by byly bohatší i Japonci, kteří bojují s depresemi a odešli kvůli tomu ze zaměstnání. I ekonomika by na tom byla podle odborníků lépe. „Hrubý domácí produkt by mohl být v tomto roce asi o 0,4 procenta vyšší. Nesměly by se ale objevit žádné sebevraždy a deprese,“ uvedlo japonské ministerstvo práce a sociálních věcí.

Japonsko použije jako lék kampaň s fotbalistou

Vláda se proto znovu snaží najít účinný recept jak sebevraždy vymýtit. Na pomoc si už dokonce přizvala skupinu expertů. Ta by měla analyzovat data o lidech, kteří se pokusili zabít. Zároveň by měla podpořit učitele, aby problematiku zařadili do výuky. Vláda také v pátek zahájí kampaň: půjde o videoklip, ve kterém bude na problém upozorňovat japonský fotbalista.

Úředník z ministerstva zdravotnictví, práce a sociální péče:

„Protože počet sebevražd v Japonsku překračuje posledních 12 let každoročně 30 tisíc, je to problém, kterému musí čelit celý národ.“

Japonci si velice cení stoicismu a konsensu. Mnoho starších lidí proto bere duševní nemoci jako stigma, které je jednoduše možné překonat další urputnou snahou. Podle dopisovatelů BBC je však nutné zkoumat i postoj k depresi. Použití psychoterapeutických metod je oproti Severní Americe a Evropě v Japonsku opožděné. Mnoho japonských lékařů spatřuje v nasazení léků při léčbě deprese jedinou variantu, píše BBC.

  • Japonská burza autor: Ahn Young-Joon, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1678/167723.jpg
  • Současné Tokio autor: Michal Petrov, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/838/83763.jpg