Deregulace nájmů může bolet, CPI Byty chystá zdražování až o 100 %

Praha – Společnost CPI Byty chce svým nájemníkům zvýšit nájemné až na dvojnásobek. Společnost, která je součástí investiční a developerské skupiny CPI Group, totiž zahájila se svými nájemníky vyjednávání o výši nájemného po ukončení regulace nájmů. Současné měsíční nájmy ve výši 25 až 46 korun za metr čtvereční chce CPI zvýšit na 40 až 80 korun. Skupina CPI Group je po společnosti RPG Byty druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v zemi. Ve třinácti českých městech vlastní téměř 13 tisíc bytů.

Záměr už zkritizovalo Sdružení nájemníků ČR. Podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) bude ale zvýšení v souladu s platnými zákony možné jen tehdy, když se na něm vlastník a nájemníci dohodnou. „Občanský zákoník neřeší případ, kdy k této dohodě nedojde, proto je snaha tuto obecnou právní úpravu konkretizovat,“ tvrdí mluvčí MMR Jan Štoll. Zdražování se týká osmi tisíců bytů, které CPI vlastní a kterým končí regulace už v lednu 2011. Od roku 2012 půjde o dalších 1 800 bytů v Praze, Slaném a Liberci.

Daniel Bacík odpovědný za obchodní politiku CPI Byty:

„Naše představa je, že by se smluvní nájemné pohybovalo mezi 40 a 80 korunami na metr čtvereční, v závislosti na uvedených podmínkách. Proto chceme jednat s každým nájemníkem zvlášť.“

„Uvědomujeme si, že kvůli sociálním dopadům nelze regulované nájemné okamžitě dorovnat na hladinu tržního. Smluvní nájemné představuje určitý mezistupeň. Jeho postupným navyšováním bychom chtěli tržních nájmů dosáhnout do tří let.“

Rozhovor s Milanem Krčkem a Stanislavem Křečkem (zdroj: ČT24)

Zvyšování nájemného vyvolalo velké emoce

„Společnost si bezesporu uvědomuje, že takzvané tržní nájemné je pro drtivou většinu nájemců likvidační a že lidé nebudou schopni toto tržní nájemné na úrovni 300 procent dnešního platit, a proto farizejsky nabízí navýšení na dvojnásobek každý rok,“ předseda Sdružení nájemníků ČR Milan Taraba. Místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Milan Krček však tvrdí, že se reprodukční nákladové nájemné, tedy nájemné, které přesně pokryje náklady, které majitel s bytem má, pohybuje ve výši 60 korun na metr čtverečný. Zdražování se tak majitelé bytů nemohou vyhnout, má-li se nájemné dostat na reálnou hodnotu.

Krček dodává, že pokud se firma s nájemníky nedohodne, ve věci rozhodne soud. Ten určí podle lokality tržní cenu nájemného, které je potom nájemník povinen platit. Podle zkušeností místopředsedy sdružení se však firmy dohodnou s nájemníky v 80 procentech případů. Nad tím se ale pozastavuje Stanislav Křeček ze Sdružení nájemníků. Podle něho je nesmyslné, aby soud o výši nájemného rozhodoval. Podle Křečka by vše vyřešil zákon o místním obvyklém nájemném. Dodává, že bytovým družstvům na údržbu bytu obvykle stačí 35 korun z metru čtverečného.

Soudní pře jsou početnější

V roce 2011 se nájemné v regulovaných bytech zvýší podle již dřívějšího odhadu MMR v průměru o 16 procent. Tam, kde již regulace nájmů skončila, by lidé za bydlení měli příští rok zaplatit pravděpodobně stejně jako letos. Průměrný letošní růst nájmů v regulovaných bytech se pohyboval kolem 17 procent, v roce 2009 to bylo 30 procent. Celkově se regulované nájemné týkalo asi 750 tisíc domácností.

Postupnou deregulaci schválili poslanci v roce 2006. Kvůli silnějšímu růstu nájmů, než se původně předpokládalo, byla deregulace loni v některých městech prodloužena o tři roky, tedy do roku 2012. Jde o byty ve všech krajských městech kromě Ostravy a Ústí nad Labem. Do této kategorie patří také města nad 10 tisíc obyvatel ve Středočeském kraji.

  • Bytové domy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1752/175125.jpg
  • Nové byty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1685/168456.jpg