Obama: Daňovým úlevám pro bohaté v USA odzvonilo

New York/Cleveland – Americký prezident Barack Obama prodlužování daňových úlev pro bohaté, které zavedla předchozí administrativa George Bushe, nepodporuje. Tyto výhody chce ale zároveň natrvalo prodloužit střední třídě. Takové věci zazněly z jeho úst při projevu, který prezident přednesl v Clevelandu. Šlo zatím o nejvýznamnější vstup do předvolební kampaně. Podle průzkumů mu však Američané přestávají věřit a demokraté by tak mohli ztratit při listopadových volbách do Kongresu většinu.

Daně možná rozhodnou o vítězi listopadových voleb do Kongresu

Bushovy daňové úlevy vyprší na konci letošního roku. Republikáni požadují, aby se prodloužily i bohatým. Pokud se s demokraty nedohodnou, vzrostou od ledna daně všem Američanům. Prodloužení daňových úlev pro bohaté, tedy pro asi sto tisíc Američanů s ročním příjmem nad 250 tisíc dolarů (asi pět milionů korun), by podle šéfa Bílého domu přišlo během příštích deseti let na 700 miliard dolarů. Obama tvrdí, že by to bylo na úkor střední třídy, která by v takovém případě byla „daňovým rukojmím“.

Společně s vysokým rozpočtovým deficitem je otázka daní jedním z hlavních témat nadcházejících listopadových voleb do Kongresu, ve kterých by demokraté mohli ztratit většinu. Dnešní projev prezidenta je dosud jeho nejvýznamnějším vstupem do předvolební kampaně. Cleveland si Obama nevybral náhodou. Právě zde totiž na konci srpna přednesl svůj ekonomický program šéf republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů John Boehner. Obamu tehdy mimo jiné vyzval, ať nezvyšuje daně, připraví úspory a propustí svůj ekonomický tým.

Za žalostný stav ekonomiky mohou republikáni, tvrdí Obama

Ve svém dnešním projevu Boehnera Obama kritizuje za to, že právě republikáni a jejich neúspěšná ekonomická politika přivedly zemi do špatného stavu, ve kterém se nyní nachází. Prezident se přímo obrací na střední třídu, jejíž hlasy ve volbách do Kongresu rozhodnou. Spojené státy si podle něj musejí vybrat, zda se vrátí k postupům, které je přivedly do nesnází, anebo zda bude pokračovat jeho politika, která podle Obamy zemi pomalu staví na nohy.

Prezident Barack Obama:

„Vrátíme se k neúspěšným krokům, které zahnaly naše hospodářství do škarpy, anebo se pohneme dopředu díky krokům, které nás z ní pomalu vytahují. Spokojíme se s pomalým úpadkem, anebo dosáhneme Ameriky s rostoucí ekonomikou a prosperující střední třídou?“

Šéf Bílého domu navrhuje i další kroky pro rychlejší snížení nezaměstnanosti a obnovu hospodářství, které se jen těžko zotavuje z hluboké recese. Jde především o daňové úlevy kolem 200 miliard dolarů pro firmy, které budou investovat ve Spojených státech, a o investice do dopravní infrastruktury ve výši 50 miliard dolarů.

Vysoká nezaměstnanost nedá Bílému domu spát

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v srpnu vzrostla na 9,6 procenta z červencových 9,5 procenta. Bílý dům původně předpokládal, že nezaměstnanost díky loňskému mnohasetmiliardovému balíčku na podporu ekonomiky nepřekročí osm procent. Podle politologů může současný alarmující počet lidí bez práce demokraty připravit o současnou většinu v Kongresu.

A aktuální průzkum deníku The Washington Post a televizní stanice ABC News dává politologům za pravdu. Obamovi věří stále méně Američanů. S jeho politikou nyní nesouhlasí 52 procent obyvatel Spojených států. Zhruba třetina respondentů si myslí, že Obamovy ekonomické plány hospodářskou situaci zhoršují, 30 procent si myslí, že ji zlepšují a 36 procent má za to, že na ni nemají skutečný vliv.

Béžová kniha: vládou slibované oživení nenastává

Že na tom není americká ekonomika nejlépe, potvrzuje i americká centrální banka (Fed) v situační zprávě s názvem Béžová kniha. Podle analýzy americká ekonomika během léta ztrácela sílu a šířily se v ní známky útlumu. Zpomalování růstu se za posledních šest týdnů do konce srpna rozšířilo zejména na další oblasti východního pobřeží. Zatímco ve zprávě z konce července Fed konstatoval že oslabení růstu hlásí z celkem 12 měnových distriktů jen Atlanta a Chicago, nyní k nim přibyly další tři - New York, Filadelfie a Richmond.