Šťastný: Opencard má obrovskou budoucnost

Praha - ODS hledá ve svých řadách osobnost, kterou pošle do boje o pražskou radnici v říjnových volbách. Jméno superlídra ale strana stále tají, informaci zveřejní až 28. září. Zatím nabízí voličům „sedmihlavou saň“, tedy sedmici lídrů v jednotlivých pražských obvodech, kteří mají nabízet hlavně program. Na poslední chvíli zařadili občanští demokraté na kandidátku známé tváře – zpěváka Jana Kalouska nebo hokejistu Petra Břízu. Pražská ODS je kritizována především za projekt Opencard nebo problémy se stavbou tunelu Blanka. Podle předsedy pražské ODS Borise Šťastného se ale úroveň života v Praze zvyšuje a je zřejmé, že „jednou za dvacet let se něco nepovede“. Z nynějších nákladů na propagaci Opencard by škrtnul až 80 procent.

„Nové vozy tramvají, zeleň, úroveň veřejné dopravy, to musí vidět každý,“ hodnotí Šťastný vládu občanských demokratů v Praze a její zásluhy. Uznává ale, že například projekt Opencard nezačal šťastně. Karta ale podle něj dává obrovské možnosti. „Projekt se vyvíjí a je třeba v něm pokračovat,“ konstatoval předseda. Sám by na propagaci karty škrtnul 80 procent z nynějších nákladů. Karta má sloužit i jako vstupenka do městských objektů – zoologické zahrady či divadel. Měla by být rovněž slevovou kartou.

Boris Šťastný:

„Projekt Opencard je třeba dělat racionálně, úsporně a ve prospěch občanů.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)


ODS v Praze ztratila velké množství voličů. Jedním z důvodů je podle Šťastného, že na pravé straně politického spektra vznikly nové strany. „Dříve jsme bojovali především proti levici,“ podotkl Šťastný. Na druhou stranu uznává, že ODS ztratila důvěru části voličů. „Nepovedla se nám zkomunikovat řada věcí,“ konstatoval Šťastný.

Ústředním tématem kampaně ODS je bezpečnost. „Nabízíme několik naprosto zásadních věcí pro zlepšení bezpečnosti v Praze. Příkladem je boj s prodejci drog dětem,“ řekl Šťastný. Tvrdší postup má být zaveden i proti hernám a kasinům. „Herny jsou na každém rohu, je to ostuda tohoto města,“ pronesl předseda. Navýšit by se měl i počet strážníků, a to o několik stovek. Každému seniorovi nad 80 let by měl také lékárník přivézt léky až do domu, přičemž více lékáren by mohlo fungovat nonstop. „Každá městská část by měla mít 24 hodin denně otevřenou lékárnu,“ prohlásil Šťastný.

Opencard
Zdroj: ČT24