Přísná hygienická opatření lákají do restaurací nepoctivé auditory

Praha - V Česku přibývá firem, které se snaží – neprávem - vydělat na hygienických opatřeních v restauracích. Majiteli podniku zavolají, že kvůli změně zákona musí udělat audit hygienického systému. Nabídnou nejen audit, ale i razítko o hygienické bezúhonnosti s roční platností. Jenže, žádný zákon se nezměnil a audit za tisíce korun nutný není.

K výskytu falešných kontrolorů došlo v posledních týdnech. Zavolají nebo přijdou do restaurace či občerstvení a upozorní na nutný audit hygienických norem. Spolu s ním ale nabídnou i výhodné razítko, které po zaplacení určité sumy zaručí podniku bezproblémový provoz na několik let.

Podvodníci se odkazují na takzvaný Haccap - tedy hygienický systém, který musí každé stravovací zařízení ze zákona dodržovat. Haccap je zkratka anglického názvu „Hazard Analysis and Critical Control Points“ - analýza nebezpečí a kritické kontrolní body. Kontroloři podnikatelům tvrdí, že kvůli změně legislativy je potřeba nová kontrola.
„Zavolala mi paní z nějaké společnosti, že vědí, že provozuji čerpací stanici, kde mám bistro. Chtěli mi vystavit papír, který by prodloužil platnost kontroly,“ říká Renata Haberzetlová, provozovatelka čerpací stanice s bistrem.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Michael Vít, hlavní hygienik ČR:

„Dodnes žádná novela této směrnice, která by vyžadovala audity a nové zpracování Haccapu, neexistuje.“

Podobně neexistuje ani možnost získat zastřešující osvědčení na několik let. Stravovací zařízení totiž musí hygienické normy měnit pokaždé, když například vedle zákusků začne prodávat i chlebíčky. Podvodníci se však objevují po celé zemi. Často se dokonce rovnou vydávají za kontrolory hygieny. „Provozovatelé, kteří k nám volali, skutečně říkali, že se jim ohlásil někdo, že jsou z Prahy z Hygienické stanice. My rozhodně to teda nejsme,“ upozorňuje Marie Procházková z Odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Olomouc.

Provozovatele stravovacích zařízení varuje i Asociace hotelů a restaurací. „Pokud mají problémy, ať nám zavolají. Myslím si, že my poskytneme jakoukoliv, i třeba právní podporu, aby podobné firmy neměly v rámci republiky žádnou šanci,“ vysvětlil prezident asociace Pavel Hlinka.

Podvodníci se navíc zaměřují především na menší provozovny. Za roční razítko hygienické bezúhonnosti inkasují dva tisíce korun.