Castro: Překroutili jste to, kapitalismus nefunguje!

Havana - Nedávné výroky Fidela Castra o „nefunkčnosti“ kubánského hospodářství byla špatně vyložena. Bývalý kubánský vůdce prý mínil pravý opak a měl na mysli nefunkčnost kapitalistického systému. Castro dnes na Havanské univerzitě vysvětlil, že chtěl říct, že „právě kapitalistický systém už není k ničemu ani Spojeným státům ani světu“. Zdůrazňoval pak vady kapitalismu a řekl: „Jak by mohl být takový systém k něčemu zemi, jako je Kuba?“

Americký novinář Jeffrey Goldberg v časopise The Atlantic napsal, že Castro mu na otázku, zda se dá ještě kubánský hospodářský systém vyvážet do zahraničí, odpověděl, že „kubánský model nefunguje ani nám“. Goldberg napsal, že slova o „nefunkčnosti“ kubánského systému pronesl Castro „neformálně, ale nežertoval“. Podle Goldberga šlo o čestné přiznání, že Fidelův bratr Raúl musí dát znovu dohromady ekonomický systém, aby udržel zemi „nad vodou“.

Goldberg se podle svých slov nesnažil do překvapivého prohlášení nijak šťourat, ale je přesvědčen, že je jasné, co tím chtěl Fidel říci.

Čtyřiaosmdesátiletý Castro, který v roce 2006 kvůli těžkému onemocnění předal vedení státu svému mladšímu bratru Raúlovi, se po čtyřech letech v ústraní začal v posledních týdnech často objevovat na veřejnosti. Nezřídka přitom hovořil o nutnosti předejít použití jaderných zbraní, které podle něho hrozí kvůli sporu mezi Izraelem a USA na jedné a Íránem na druhé straně.

Fidel Castro
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo